Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer

Grillmetoder

Om du vill lyckas med din grillning är det viktigt att du använder rätt metod. Nedan finns ett antal metoder för både gasol- och kolgrillning.

Varje metod har sina fördelar. Om du känner till de fyra vanligaste metoderna garanterar vi en bättre upplevelse varje gång du grillar.

Dessa metoder är följande:


Direkt grillning

Passar för mindre köttbitar som ska grillas max 15-20 minuter, t.ex. hamburgare, filé, kycklingfilé och fisk. För att få direkt grillning placerar du briketter eller kol över hela gallret och när det är bra glöd med fin grå aska, efter ca 20-25 min, är det dags att lägga på maten. Jämt fördelade briketter och kol ger lika stark värme under hela grillytan.

Direktgrillning på en gasolgrill får du genom att placera maten direkt över brännarna och sen kan du reglera exakt hur hett du vill ha det genom att höja eller sänka värmen.

Direkt grillning


Indirekt grillning

Är bra till mat som har lång tillagningstid, från 20 minuter och uppåt. Tänd och fördela kolen/briketter på samma sätt som vid direkt grillning, men när kolen/briketterna börjar bli klar fördelar du den ut med sidorna på gallret, mitt på kolgallret placerar du en droppskål som samlar upp grillsafter från maten som ska ligga precis ovanför. Grilla sedan med lock för att bevara maximal värme och aromer.

Indirekt grillning


50/50 metoden

Är perfekt för mat som först ska brynas och därefter grillas en längre tid, för att bli helt genomstekt.

När kolen/briketterna har en bra glöd lägger du dessa på ena sidan av gallret. På den andra sidan av gallret placerar du en droppskål som samlar upp köttsaften. Med fördel fylls droppskålen med lite vatten – detta hindrar köttsaften från att bränna fast och ge maten en otrevlig bränd smak. Börja med bryningen av köttet, t.ex. kyckling eller fläskkött, direkt över kolen/briketterna.

När köttet fått grillas en stund och fått en fin yta skall köttet flyttas över till andra sidan av gallret över droppskålen. Där grillas det färdigt i den indirekta värmen. Ovanför kolen/briketterna kan nu grönsaker, t.ex. paprika, majskolvar i mindre bitar eller potatis placeras.

50/50 metoden


Den cirkulära grillmetoden

Passar för dig som vill göra pizza eller baka bröd.
(Kräver pizzasten)

Lägg kolen/briketterna på bottengallret i en ring hela vägen runt längs kanten av grillen. Ha pizzan klar för grillning vid sidan om på ett bakplåtspapper. Lägg sedan pizzan på grillen och låt den ligga ca 3 – 4 minuter med locket på. Ta sedan bort bakplåtspappret och lägg pizzan på pizzastenen och låt den grillas direkt på stenen i ca 8 – 10 minuter beroende på storlek.

Observera att pizzastenen blir väldigt varm om du gör flera pizzor. Om du grillar fler än 3 pizzor bör stenen kylas annars blir den för varm och pizzabottnen bränns. Glöm inte att ställa en droppskål mitt på gallret så att saften från pizzan inte rinner ner i grillen. Häll med fördel lite vatten i skålen, detta hindrar saften från att bränna fast och ge maten en otrevlig smak.

Den cirkulära grillmetoden


Tips och idéer
Vill du höja smakupplevelsen ytterligare, pröva att använda rökspån i kolen, detta ger en härligt rökig smakupplevelse:

Weber smoking wood pecan, (art.nr 128205)
Rökig och god pekannötsmak

Weber smoking wood hickory, (art.nr 128209)
Rökig och god hickorysmak