Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer

Sju enkla rengöringstips

Det viktigaste rådet
Rengör alltid grillen medan den är varm. Då sparar du tid och sliter inte ut grillborsten i onödan. Borstar du rent gallret medan det är varmt tar det 10-15 sekunder – låter du det kallna tar det en kvart! 
 
Olja, olja, olja
Smörj alltid grillgallret med olja innan du börjar grilla. Det gör att maten släpper lättare. Använd aldrig olivolja, eftersom den kan härskna och avge smak till maten. Ett enkelt och säkert sätt att stryka på oljan är att dränka in en bit hushållspapper. Smörj sedan oljan på gallret med en grilltång, så att du inte bränner fingrarna. Använd aldrig en pensel, eftersom värmen kan få penseln att smälta.
 
Utvändigt
Grillens utvändiga ytor rengör du med en urvriden trasa som du doppat i vatten med diskmedel. Putsa med en torr trasa efteråt.
 
Grillrengöringsmedel
Vill du få perfekt rent ska du använda Webers grillrengöringsmedel. Medlet underlättar rengöringen, gör det där lilla extra och finns i olika varianter för alla grillmodeller.
 
Ett oumbärligt redskap
Använd en rejäl grillborste till gallret. Vissa grillborstar får bara användas till själva gallret – inte till grillens insida. Som grundregel ska du bara använda grillborstar av rostfritt stål eller mässing.
 
När grillen flagnar
Webers brikettgrillar och större gasolgrillar i olika färger är inte målade, de är porslinsemaljerade. Trots det kan det efter långvarig användning uppstå flagor som lossnar på lockets insida. Det här är inte emalj utan förkolnade avlagringar av fett som inte behöver tas bort. Men det går att få bort dem med grundlig rengöring.
 
Ytrostangrepp
Får svetsningarna på din grill lite ytrost kan du enkelt ta bort den med syrafri olja (WD40). Det är också en bra idé att regelbundet stryka syrafri olja på grillens utvändiga svetsningar. Putsa med en torr trasa efteråt. Obs! Använd aldrig syrafri olja eller liknande smörjmedel inuti själva grillen!