Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse och för att anpassa reklambudskap. Vi säljer inte din information. Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke. Genom att klicka på Jag accepterar godkänner du cookies.

Apple HomeKit

  • Uppdaterad: 17 oktober 2019
Styr ditt hem med din iPhone, iPad eller Apple Watch

Med Apple HomeKit och appen "Hem" på din Apple-enhet med iOS 9 eller senare får du ett eget sätt att styra över ditt smarta hem. Här får du möjligheten att tända/släcka lampor, låsa dörrar, höja temperaturen i hemmet, få information från exempelvis temperatursensor, se energiförbrukningen samt huruvida en dörr är öppen eller stängd. Allt detta är bara ett smakprov av alla de saker du kan göra med Apple HomeKit. Möjligheterna är kort sagt många och ökar i takt med att du ansluter fler kompatibla produkter till ditt hem.


Styr ditt smarta hem med rösten

-"Hej Siri, tänd lamporna i sovrummet". Att kunna tända och släcka belysningen i hemmet med rösten tar enkelheten till en ny nivå. Slipp tänka på att gå runt till lampknappar för fysisk hantering, slappna av och njut av moderna tekniska lösningar.

Ha kontroll över ditt hem även om du inte är hemma

Om du har en kompatibel Apple TV eller iPad i hemmet kan du styra alla dina anslutna enheter även när du inte är hemma. Dessa enheterna fungerar som en hub som kommunicerar med dina övriga kontrollenheter som exempelvis Philips HUE, Netatmo, Fibaro och Elgato. Utöver att du får en bra mediaspelare eller surfplatta får du tack vare enkelheten i Hem-appen samlat många system i enbart en lättöverskådlig app även när du inte är hemma.

När du lämnat hemmet kan du kontrollera att du verkligen stängt av strykjärnet eller se om dörren är låst och så vidare. Med HomeKit får du alltså full kontroll över ditt hem oavsett vart du befinner dig. Men ett smart hem behöver inte alltid styras manuellt, mycket kan skötas av sig självt. 

För att styra HomeKit-aktiverade tillbehör utanför hemmet krävs en Apple TV (3:e generationen eller senare) med Apple TV-programvara 7.0 eller senare och en iPhone, iPad eller iPod touch med iOS 8.1 eller senare.

Vill du se mer tips, tester och köpguider från Experterna på Klubbhyllan? Bli medlem i vår kundklubb Klubbyllan!

Låt HomeKit göra jobbet åt dig automatiskt

Utöver fjärrstyrning kan du även skapa skapa olika scenarion som gör din dag enklare. Låt belysning tändas när solen går ner, få temperaturen sänkt när du åker till jobbet och sedan höjd igen lagom till du kommer hem. Dessa och liknande scenarion är ett smidigt sätt att spara både pengar, tid och energi.

Ett scenario kan även aktiveras manuellt via HomeKit-appen. Scenariot “morgon” kan till exempel betyda att belysningen i hemmet dimmas upp, kaffebryggaren startar och att temperaturen höjs ett par grader, så att du slipper frysa när du lämna värmen under täcket. Men du kan givetvis också ställa in att scenariot startar samma tid varje vardagsmorgon, men kräver en manuell aktivering på helgen så att du får sova ut.

Tekniken bakom

Apple tillverkar inte själva någon hårdvara, men har byggt en standard och ett certifieringsprogram som andra tillverkare kan bygga produkter runt. HomeKit använder standarder som Bluetooth och WiFi för att få de olika enheterna att kommunicera med varandra.

Hög säkerhet

Apple ställer höga krav på tillverkarna av HomeKit-kompatibla produkter, så att de ska fungera till perfektion. Tack vare att all kommunikation mellan enheterna är krypterad kan ingen utomstående lyssna på trafiken och ta över dina enheter. Alla produkter testas och godkänns av Apple innan de får säljas, vilket garanterar god kompatibilitet även mellan olika tillverkare.

Allt fler produkter blir kompatibla 

Idag finns det redan produkter från många stora och små tillverkare och fler varumärken på väg vilket betyder att du får många valmöjligheter som kan anpassa ditt system precis efter dina egna behov.


Tyckte du om denna guide?

Ja
Nej