Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer

Vad ska du tänka på när du köper skrivare?

Mycket har hänt på skrivarsidan under de senaste åren och det kan snabbt bli förvirrande när man ska välja en ny. Vi har skapat en enkel översikt som förklarar vad som kan vara bra att tänka på när man köper en ny skrivare.

Laser eller bläck?

För många kommer det i första hand stå mellan laser- och bläckstråleskrivare. Här reder vi ut begreppen och förklarar skillnaderna.

Bläckstråleskrivare

Bläckstråleskrivare

Bläckstråleskrivare är lämpliga som skrivare för hemmabruk och kan leverera mycket hög kvalitet på fotoutskrifter. Bläckstråleskrivare är oftast billigare än laserskrivare, men kan vara dyrare i drift för den som skriver ut mycket. Om du vill skriva ut både bilder och dokument, är en bläckstråleskrivare ett bra alternativ. Många bläckstråleskrivare har idag även andra funktioner som skanner och kopiator, ibland även fax, och är därför även lämplig för hemmakontor och småföretag.

Bläckstråleskrivare
Laserskrivare

Laserskrivare

Laserskrivare är maskiner som ofta används för hemmakontor och både mindre och större företag. De är ofta dyrare än bläckstråleskrivare, men lyckligtvis billigare i drift med tiden. Laserskrivare kan ofta skryta med snabbare utskriftshastighet. Använder du din skrivare ofta, kanske du vill välja en laserskrivare. Laserskrivare använder toner av pulveriserat kol och polymer som smälter och fastnar på papperet vid utskrift. Eftersom toner är ett pulver kommer det inte att torka över tid och laserskrivare kan stå långa perioder utan att användas. Man skiljer också mellan monolaser och färglaser där den förstnämnda endast skriver ut i svart/vitt.

Laserskrivare
 

En- eller flerfunktionsskrivare?

Singelfunktionsskrivare
Enfunktionsskrivare är ganska självförklarande eftersom de är utrustade med enbart utskriftsfunktion, antingen med eller utan färgutskrifter. Singelfunktionsskrivare är bra för dig som antingen skriver ut många dokument och kan köpa en laserskrivare eller för dig som vill skriva ut foton med hög kvalitet och kan välja bläckstråleskrivare.

Multifunktion
Multifunktionsskrivare kan göra mer än "bara" skriva ut. De är oftast utrustade med en skanner, kopiator och/eller fax. Dessa skrivare är idealiska för hemmakontor och företag och finns bland både laser- och bläckstråleskrivarna.

Vilka funktioner behöver jag?

Många av våra skrivare är markerade med ikoner. Detta för att du kan enkelt ska kunna se vilka funktioner en skrivare har.

Antal bläckpatroner

Denna ikon visar hur många bläckpatroner bläckstråleskrivaren behöver.

Antal toners

Denna ikon visar hur många toners en laserskrivare behöver.

WiFi

Många skrivare har möjlighet att ansluta trådlöst. Detta är en användbar funktion som låter dig inte behöver sträcka kablar för att ansluta till skrivaren. Dessutom är alla användare av en viss nätverk använder samma skrivare som är ansluten till nätverket.

Nätverksanslutning

Vissa skrivare har möjlighet att trådbunden nätverksanslutning. Koppla skrivaren till dit hemnätverk och så kan alla användare av detta nätverk använda samma skrivare.

Dubbelsidig utskrift / duplex

Dubbelsidig utskrift är en besparingsfunktion för både papper, pengar och miljö. Vissa skrivare har en automatisk inställning för dubbelsidig utskrift, medan andra får ställas in manuellt.

Dokumentmatare

Dokumentmatare ser till att du inte behöver mata fram papper i skrivaren manuellt. Det skiljer sig från skrivare till skrivare hur mycket kapacitet en dokumentmatare har.

E-post-utskrift

Denna funktion gör att du kan skicka e-post direkt till skrivaren så att innehållet skrivs ut automatiskt. Skrivaren får en unik e-postadress så att du alltid vet var du ska skicka meddelandet till få den på papper.

Scanner

Med inbyggd scanner kan du göra digitala kopior av dokument och bilder. Det är användbart för dem som vill dela filer på nätet, eller spara digitala kopior.

Fax

Vissa multifunktionsskrivare har också faxfunktion.


Bläck och toner

Vi har tagit fram en InkShop för att göra det så enkelt som möjligt att hitta rätt bläck och toner till rätt skrivare. I InkShopen kan man leta upp namnet på skrivaren och du får en lista med bläck som är avsedd för den specifika modellen.

I många fall kommer du att få två typer av bläck och toner: original eller kompatibla. Originalbläck / toner tillverkas av samma märke som skrivaren. Kompatibelt bläck / toner tillverkas av ett annat märke, men till ett billigare pris som passar din skrivare.

Man kan i vissa fall också välja olika kapacitet - "standard" eller XL - bläcket / toner. XL-patroner kostar mer men kommer att hålla längre än standardpatroner / toner och anses mer kostnadseffektivt.

TIPS! Vill du ha en skrivare som är billig i drift, rekommenderar vi att du kontrollerar priset på bläck / toner först så att du får en uppfattning om driftskostnaderna. Kom också ihåg att patroner kan torka om skrivaren inte används under lång tid.