Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer

Blixtar

Blixtens funktion

Vid all fotografering gäller det att få rätt exponering och motivet belyst på ett tillfredställande sätt. Det finns flera svårigheter att fotografera med blixt och det kräver ofta en hel del försök innan man lyckas bra. Vanligaste anledningen till användande av blixt är fotografering inomhus där ljuset ofta inte räcker till.
Många gånger kan man istället sänka slutartiden på kamera för att kompensera det dåliga ljuset men utan stativ blir oftast resultatet en suddig bild. Det kan också många gånger vara svårt, i vissa fall omöjligt, att få bildenjämnt exponerad över hela bilden. Förgrunden blir många gånger ljus pga. överexponering och bakgrunden blir ofta mörk pga. underexponering.
 

Varför behöver jag en blixt

Mer eller mindre alla kameror har i dagsläget en inbyggd blixt som fungerar bra för enklare bilder. De externa blixtar som finns att köpa till de flesta systemkameror är dock generellt sett betydligt bättre. De laddas upp fortare, kan ge mer ljus och kan oftast riktas för att ljuset skall komma rakt på motivet. Riktat ljus ger ett mjukare och mer naturligt ljus på motivet.

Det går även med fördel att använda blixt utomhus, motivet får då en varmare och mjukare framtoning.

Det finns mängder med olika blixtar att använda till sin systemkamera, alltifrån stora studioblixtar till små enkla. Vår rekommendation är att börja med att lära sig den som sitter inbyggd i kameran.
När man känner att man kan behärska blixten någorlunda kan det vara en bra idé att titta på en mindre vridbar extern blixt som man sätter direkt på kameran.