Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse och för att anpassa reklambudskap. Vi säljer inte din information. Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke. Genom att klicka på Jag accepterar godkänner du cookies.

Blixtar

Blixtens funktion

Vid all fotografering gäller det att få rätt exponering och motivet belyst på ett tillfredställande sätt. Det finns flera svårigheter att fotografera med blixt och det kräver ofta en hel del försök innan man lyckas bra. Vanligaste anledningen till användande av blixt är fotografering inomhus där ljuset ofta inte räcker till.
Många gånger kan man istället sänka slutartiden på kamera för att kompensera det dåliga ljuset men utan stativ blir oftast resultatet en suddig bild. Det kan också många gånger vara svårt, i vissa fall omöjligt, att få bilden jämnt exponerad över hela bilden. Förgrunden blir många gånger ljus på grund av överexponering (det vill säga för ljus bild) och bakgrunden blir ofta mörk på grund av underexponering.

Varför behöver jag en blixt?

De allra flesta kameror har i dagsläget en inbyggd blixt som fungerar bra för enklare bilder. Däremot saknas intern blixt på vissa proffsmodeller av systemkameror. En inbyggd blixt gör sitt jobb och lyser upp motivet, men resultatet blir ofta att det blir ett väldigt starkt ljus som kan ge blanka ansikten och mörka bakgrunder.
De externa blixtar som finns att köpa till de flesta systemkameror är generellt sett betydligt bättre. De laddas upp fortare, kan ge mer ljus och kan oftast riktas för att ljuset inte skall komma rakt på motivet. Det får man genom att vinkla blixten till exempel upp i ett vitt tak och låta ljuset studsa ner på motivet. Riktat ljus ger ett mjukare och mer naturligt ljus på motivet.

Det går även med fördel att använda blixt utomhus, motivet får då en varmare och mjukare framtoning. I motljus kan blixt bli ett måste för att inte få för mörkt huvudmotiv.

Externa blixtar

Det finns mängder med olika blixtar att använda till sin systemkamera, alltifrån stora studioblixtar till små enkla. Vår rekommendation är att börja med att lära sig den som sitter inbyggd i kameran.När man känner att man kan behärska blixten någorlunda kan det vara en bra idé att titta på en mindre, vridbar extern blixt som man sätter direkt på kameran.

Se vårt utbud av blixtar här


Vill du veta ännu mer?

Vill du gå ännu mer på djupet inom något ämne? Välj någon av länkarna nedan så förklarar vi ännu mer!