Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse och för att anpassa reklambudskap. Vi säljer inte din information. Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke. Genom att klicka på Jag accepterar godkänner du cookies.

Allt du behöver veta om eSIM

  • Uppdaterad: 7 september 2020
Vad är eSIM och hur funkar det? NetOnNet lär dig allt du behöver veta om eSIM.

eSIM (eller e-SIM) står för Embedded SIM, det vill säga "inbyggt SIM-kort". Men hur funkar det, vilka enheter och operatörer stöder det? Vi reder ut begreppen och förklarar allt du behöver veta om eSIM.

Texten är den del av:

SIM-kortens utveckling har gått från Standard till Mini till Micro till Nano och nu försvinner det lilla plastkortet helt och hållet tack vare eSIM. Det betyder att tillverkaren har integrerat funktionaliteten av ett SIM-kort direkt i enheten istället för att du behöver använda ett litet plastkort. Det tar givetvis mindre plats, vilket gjort det möjligt att bygga in SIM-kortsfunktioner i mindre enheter såsom smartklockor, men också att man slipper hanteringen av fysiska kort som ska skickas ut med post.

Det inbyggda SIM-kortet är än så länge ganska ovanligt och förekommer i ett begränsat antal enheter, men vi kommer bara ser fler och fler mobiltelefoner, surfplattor och smartwatches framöver som integrerar SIM-kort i sina modeller.

Vilka modeller har eSIM?

Följande mobiltelefoner, surfplattor och smartwatches har eSIM.

Var kan jag köpa abonnemang med eSIM?

Vi på NetOnNet är stolta över att vara den första återförsäljaren att aktivera eSIM vid köp av mobil med abonnemang online. Det innebär att du som kund kan börja använda din mobiltelefon så fort du har fått den i handen, utan att behöva få något fysiskt SIM-kort skickat till dig.
Hos NetOnNet kan du teckna abonnemang och välja eSIM med Telia och Halebop, övriga operatörerna Tre, Tele2 och Telenor förväntas komma med stöd senare.

Vad behöver jag för att kunna använda eSIM?

För att du ska kunna komma igång med eSIM behövs både en enhet med eSIM, samt ett abonnemang hos en operatör som stöder funktionen. 

Vad är fördelarna med eSIM?

Förutom att du slipper hålla reda på ett plastkort som ska fipplas in i telefonen så är den största fördelen att du kan börja använda din enhet så fort du har den i handen, utan att vänta på ett brev med det fysiska SIM-kortet. eSIM behöver bara aktiveras, vilket självklart görs digitalt utan papper med påskrifter som ska skickas med post.
Med eSIM går det också enkelt att byta operatör nästan på en gång.

Kan jag använda dubbla SIM-kort med eSIM?

Ja, det är ytterligare en fördel med eSIM. I och med eSIM blir det enklare för telefontillverkarna att släppa modeller med stöd för dubbla SIM-kort så att du som kund kan ha både ditt privata mobilnummer och ett jobbnummer i samma telefon, eller ditt vanliga abonnemang och ett tillfälligt nummer för exempelvis utlandsresan. Det vanligaste är än så länge att mobilen har plats för ett vanligt SIM-kort (nano) och ett eSIM.

Vilka operatörer stöder eSIM?

Alla operatörer som NetOnNet samarbetar med stöder eSIM idag; Telia, Halebop, Telenor, Tre och Tele2.


Var den här sidan intressant för dig?

Ja
Nej