Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse och för att anpassa reklambudskap. Vi säljer inte din information. Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke. Genom att klicka på Jag accepterar godkänner du cookies.

NetOnNets laptopguide

  • Uppdaterad: 17 oktober 2019

Det kan vara svårt att hitta och välja rätt dator i en djungel av olika specifikationer och funktioner. Den här guiden är till för dig som är osäker, så att du kan få klarhet och välja den dator som lever upp till just dina krav. Modellerna variera ofta i lagringsutrymme, skärmstorlek, anslutningar o.s.v. Men det blir enklare att pricka rätt om du istället tänker på vad du själv ska använda datorn till. Vi har tagit fram fyra användningsområden: Nytta & Nöje, På språng, Jobba & Skapa och Gaming. Förhoppningsvis så kommer dessa visa dig vägen fram till din nya drömdator.


1. Att tänka på innan köpet

Oftast är det bra att tänka över sitt beslut innan man fattar det, så även här. I första stadiet kan det vara smart att visualisera vad du ska göra på din nya dator, vill du spela de senaste spelen? Eller bara använda den för att surfa på internet? Är lång batteritid viktigt för dig? Eller är det kanske viktigare med mycket lagringsutrymme?

Bra frågor att ställa sig själv, då du givetvis vill ha den dator som matchar dina behov och din budget bäst.

2. Hur väljer jag en dator?

Vi tagit fram fyra olika kategorier för respektive användningsområde: Nytta/Nöje, På språng, Jobba & Skapa och Gaming. Nedan kan du se dessa kategorier och välja den kategori som du tycker stämmer bäst in på dig. Klicka på kategorins länk så kommer du vidare till vår produktväljare.

I produktväljaren kan du sedan ytterligare filtrera på de värden som du tycker är viktigast. Är du exempelvis ute efter en gamingdator kan du nu filtrera på speltitlar, så att endast datorer vars specifikation motsvarar spelets rekommenderade krav syns.

3. Vilken dator är bäst?

Som med så mycket annat så får du vad du betalar för, men med det sagt så behöver du nödvändigtvis inte köpa den dyraste datorn för att du ska bli nöjd med ditt köp. Det viktiga är att den är rätt för dig och dina behov.

När du letar efter en ny dator så möts du ofta av datorns respektive delar (datorkomponenter) som processor, grafikkort, hårddisk, RAM-minne m.fl. Det kan vara svårt att särskilja dem och veta vilken uppgift de har. Längst ned på den här sidan hittar du en snabbkurs i de olika datorkomponenterna, för att du ska få en förståelse i vad de gör och varför de behövs.


Till kategorin: Nytta & Nöje

Nytta & Nöje

Nytta/Nöje är vår bredaste kategori, här utgår du från hela vårt laptopsortiment. Du kanske i första hand vill använda din dator för enklare uppgifter så som surf, mejl och att titta på film. Kanske vill du även att dess skärm ska vara 17 tum stor och att datorn har mycket lagringsutrymme. Dessa val kan du själv göra och filtrera på i vår produktväljare, som du kommer till genom att klicka på länken nedan.

Till kategorin: Nytta & Nöje
Till kategorin: På språng

På språng 

Kategorin På språng är till för dig som sällan sitter still, och som smidigt och enkelt vill kunna ta med dig din dator vart du än är på väg. Extra intressant för dig som studerar eller pendlar till jobbet, då en lättviktig och slimmad dator är att föredra. Här finner du datorer som utmärker sig på batteritid, vikt och storlek. Så att du kan fortsätta lösa uppgifter och fortsätta vara uppkopplad, var du än befinner dig.

Till kategorin: På språng
Till kategorin: Jobba & Skapa

Jobba & Skapa

Att vara produktiv och att skapa är för många nästintill livsviktigt, och en kraftfull arbetsdator kan både effektivisera ditt arbete samt minska stress, men att välja rätt dator kan vara svårt. I den här kategorin finns datorer som lämpar sig utmärkt för tyngre program som bildredigerings-, videoredigerings- och musikprogram, vilket kräver bättre prestanda för att du sömlöst ska kunna starta och bläddra mellan de olika programmen.

Till kategorin: Jobba & Skapa
Till kategorin: Gaming

Gaming

Vill du ta del av de senaste speltitlarna, men är osäker på vilken prestanda som krävs? Vill du utforska nya virtuella världar, men är rädd för irriterande lagg/bildhack? Eller är en gamingdator något som en yngre familjemedlem har bönat och bett om under en längre tid? Under kategorin Gaming hittar du datorer som med snabba hastigheter och upplysta tangentbord kommer ta spelupplevelsen till nästa nivå.

Till kategorin: Gaming

1. Komplettera ditt köp med smarta tillbehör till din laptop
2. Håll din laptop fläckfri och fräsch med datorrengöring för både skärm och tangentbord
3. Koppla enkelt in din laptop på din arbetsplats med en dockningsstation och slipp allt trassel med sladdar.
4. Ta med dig din dator när du är på språng med en datorväska.
5. Börjar utrymmet i din laptop bli fullt? Komplettera med extern lagring - till exempel en extern hårddisk.


Microsoft Windows

Windows

Har du någon gång använt en dator som har en fönster-ikon längst ner till vänster på skärmen? Då har du med största sannolikhet använt en dator med Windows som operativsystem. Microsoft Windows är ett samlingsnamn för flera familjer av operativsystem varpå Windows 10 är det senaste operativsystemet till dags dato.

Vanligtvis när man pratar om datorer med Windows som operativsystem så brukar man benämna dessa som PC (Personal Computer).  

macOS

macOS

Apples egna operativsystem heter macOS, vilket du finner i deras egna datorer såsom MacBook Pro och MacBook Air. Många uppskattar Apples ekosystem och den smidighet det erbjuder när man äger flera Apple-produkter, som t.ex. en Mac och en iPhone.

Detta gör att du kan använda funktioner såsom iMessage, där du kan skicka sms via din internetanslutning istället för ditt telefonabonnemang. Eller iCloud som låter dig spara och få åtkomst till alla dina filer och dokument via ”molnet”.

Google Chrome OS

Chrome OS

Chrome OS är ett operativsystem från Google som är optimerat för webbanvändning och används i Chromebooks. En Chromebook är en bärbar dator som är tänkt att användas mot molntjänster, vilket gör att du behöver en internetanslutning för att kunna använda många av dina appar, några undantag som du kan fortsätta nyttja offline är bl.a. Google Dokument, Google Keep och Offline Gmail.


En stor fördel med detta är att du alltid har dina filer sparade i ”molnet”, och behöver alltså inte utrymme för dem i datorn. Enkelt sagt skulle man kunna beskriva operativsystemet i en Chromebook som en smartphone i en bärbar dators utseende.


2-in-1 dator - Lenovo YOGA 530-14IKB (81EK00TEMX)

Vad är en 2-in-1 dator?

När man pratar om 2-in-1 datorer så menar man datorer som både kan användas som en bärbar dator eller som en surfplatta. Detta ger dig flexibilitet och besparar dig pengar då du inte behöver köpa både surfplatta och bärbar dator. Perfekt för föreläsningar och arbete, kolla serier på bussen eller slösurfa i soffan.


Laptopens viktigaste delar

När du ska köpa en laptop är det bra om du har koll på datorns viktigaste delar och hur de hänger ihop för att förstå vad det är du egentligen behöver. Dels för att du inte ska köpa en dator som inte klarar av det du ska ha den till. Men också för att inte lägga onödiga pengar på prestanda du sen inte använder.

Laptopens viktigaste delar

Processor (CPU)

Processorn eller CPU:n  (förkortning för Central Processing Unit) är datorns viktigaste del och brukar ofta kallas datorns ”hjärna”. Det är den som utför alla beräkningar det vill säga genomför det du ber den om. Till exempel startar program eller hämtar maskininstruktioner.

Hur processorn jobbar mäts i klockfrekvensen hertz och hur många kärnor den har. Förenklat kan man säga att ju högre hertz och fler kärnor, desto snabbare. En intel-processor kan ha specifikationen Core i3, i5, i7 och i9 där i3 är enklast och i9 är för riktiga entusiaster. Det finns även Intel Pentium och Intel Celeron-processorer som kan rekommenderas om du ska använda din dator för lite enklare uppgifter.

Grafikkort

Grafikkortet är den del i datorn som skickar ut bildsignalen till skärmen. Om du inte spelar eller producerar 3D-animationer behöver du bara ett enklare grafikkort. Men är du en gamer är ett riktigt bra grafikkort, ett så kallat dedikerat grafikkort, en nödvändighet för att du ska kunna spela de senaste speltitlarna i hög upplösning. Ju mer avancerat grafikkort desto mer kostar det.

RAM-minne 

RAM-minnet är en av de viktigaste komponenterna när du kikar på dator. Man kan kalla det för datorns arbetsminne, eller korttidsminne, och det är det som sköter allting som du gör på datorn i realtid. Minnet mäts i gigabyte (GB) och ju fler desto bättre. Eftersom man ofta har flera olika processer och program igång samtidigt är det bra med ganska mycket RAM-minne. Laptops brukar ha mellan 4 GB och uppåt 16 GB och även om du kan klara dig med 4 GB, om du mest ska använda datorn för att skriva och maila med, är ändå vårt tips att lägga dig något högre.

Hårddisk

En vanlig hårddisk i laptops är den mekaniska hårddisken kallad HDD, som ofta har mycket utrymme men inte alltid är så snabb. De senaste åren har det dock kommit en ny variant: SSD-disken som jobbar mycket snabbare och tystare men som också kostar mer och sällan rymmer lika mycket. Datorns lagring (långtidsminne) och hur stort det behöver vara beror på vad du tänkt lägga där. Skrivna dokument tar lite plats medan program och film tar mycket mera. Idag finns det så bra externa hårddiskar och många möjligheter att spara i molnet, så du måste inte nödvändigtvis ha så stor hårddisk på själva datorn. Dessutom är dina bilder och dokument mer skyddade på en extern hårddisk.


Var den här sidan intressant för dig?

Ja
Nej