Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse och för att anpassa reklambudskap. Vi säljer inte din information. Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke. Genom att klicka på Jag accepterar godkänner du cookies.

Ladda mobil & surfplatta med USB

  • Uppdaterad: 8 april 2020
Lär dig mer: Ladda mobil & surfplatta med USB

Ibland går laddsladden sönder eller är spårlöst försvunnen när du som mest behöver den. Utbudet av laddkablar är enormt och finns i mängder av färger, längder, material och standarder. Vilken passar dig och din enhet? Se nedan.


Se vårt utbud av MicroUSB-kablar

USB-laddning för Android


MicroUSB:

MicroUSB har länge varit standarden för att ladda Android-mobiler och även andra produkter som surfplattor, trådlösa hörlurar, högtalare och powerbanks m.m. Till skillnad från USB Type C har MicroUSB bara stöd för datatrafik och laddning. Se vårt utbud av MicroUSB-kablar >

USB Type C:
USB Type C eller USB-C är den nya generationen av laddkontakt och är kompatibel med en rad mobiltelefoner och surfplattor som använder sig av Android-gränssnittet. Jämfört med MicroUSB klarar USB-C mycket högre hastigheter för såväl laddning som dataöverföring mellan enheter. Den klarar även att skicka både ljud och bild. Dessutom har USB-C en reversibel kontakt som passar åt båda håll till skillnad mot MicroUSB. Se vårt utbud av USB Type C-kablar >

Se vårt utbud av Lightningkablar

USB-laddning för iPhone & iPad


Lightning:

Lightning används som laddkontakt för Apples iPhone och iPad. Lightning-kontakten började användas 2012 när iPhone 5 släpptes och ersatte då den större 30-pin kontakten. Lightning är precis om USB Type C reversibel och passar i enheten åt båda håll. Se vårt utbud av Lightningkablar >

30-pin:
30-pin-kontakten användes som laddkontakt till iPhone fram till 2012. Kontakten var betydligt bredare än Lightning-kontakten och gick också att använda till äldre modeller av iPad och iPod.


USB-typ A

Majoriteten av alla laddare har en USB A-kontakt i ena änden. Den större fyrkantiga kontakten kopplas in i väggkontakten, powerbanken, laddstationen eller datorn.

Välj rätt kablar och sladdar för din laddning

För att ladda din enhet i rätt hastighet behöver du veta vad och hur du vill ladda.

• För mobilladdning räcker en laddare samt kabel som har en styrka på 1A.
• För surfplattor rekommenderar vi laddare samt kabel med en styrka på minst 2.4A för effektiv laddning.
•  Vill du snabbladda din enhet behöver du en laddare som är utrustad med Quick Charge 3.0 och därmed en styrka på 3A. Det finns även kablar med stöd för 3A som används för snabbladdning.

Det finns också laddare med flera USB-ingångar, utmärkt för dig som vill ladda flera enheter på en och samma gång. Vid köp av laddare med flera uttag bör du notera den totala styrkan på laddaren.

Exempel:
Du har en väggladdare med tre stycken USB-uttag på 2.4A vardera och en total styrka på 5A, då finns inte möjligheten att nyttja uttagens fulla kapacitet ifall de används samtidigt.

Längd på kablar 

Hur lång sladd du behöver beror på hur du vill ladda. Vill du kunna använda mobiltelefonen eller surfplattan samtidigt som laddsladden är i, så bör du köpa en längre sladd för utökat rörelseutrymme. Vill du däremot få rent och prydligt vid laddning eller kanske har en laddstation hemma, så passar en kortare kabel utmärkt för att slippa sladdtrassel.

Laddstation för flera enheter 

Vi har flera snygga och praktiska laddstationer där hela familjen kan ladda sina mobiltelefoner, powerbanks och surfplattor samtidigt. Tänk på att det oftast inte ingår USB-kablar när du köper en laddstation. Se vårt utbud av laddstationer >

Olika anslutningar, styrka och längd

1. Med en smidig powerbank i fickan eller väskan behöver du inte oroa dig för att få slut på batteri. Läs vår guide om powerbanks >
2. Slipp allt krångel med sladdar när du vill ladda din smartphone med trådlös laddning. Läs vår guide om trådlös laddning för mobil >
3. Med en laddstation i hemmet kan du enkelt ladda alla dina enheter samtidigt på samma plats. Se vårt utbud av laddstationer >Var den här sidan intressant för dig?

Ja
Nej