Powerbanks

  • Uppdaterad: 17 oktober 2019
Lär dig mer: Powerbanks

Det finns inget värre än när batteriet tar slut vid fel tillfälle. Det kan vara när du ska betala bussbiljetten, väntar på ett viktigt samtal eller när det perfekta fototillfället uppenbarar sig. Med en smidig powerbank i fickan eller väskan behöver du inte oroa dig för att få slut på batteri.


Strömstyrka och kapacitet

Ibland kan det vara svårt att veta hur mycket ström och kapacitet som behövs när man letar efter en powerbank; vad betyder mAh, ampere, watt och volt?

Ampere (A) är strömstyrkan medan volt (V) är strömmängden. Watt (W) visar den totala effekten som du får när du multiplicerar ampere och volt.

Powerbankens kapacitet anges i milliamperetimmar (mAh) och visar hur många laddningar en fulladdad strömbank räcker till. Hur många gånger powerbanken klarar av att ladda just din mobil beror på hur stor kapacitet mobilbatteriet har.

Nedan finns batterikapaciteten för vissa mobiltelefon-modeller: iPhone 8: 1821 mAh, iPhone X: 2716 mAh, iPhone XS: 2658 mAh, iPhone XS Max: 3174 mAh, Samsung Galaxy S7/S9: 3000 mAh, Samsung Galaxy S9+: 3500 mAh, Sony Xperia XZ1: 2700 mAh, Huawei P20: 4000 mAh

Går det att ta del av hela strömbankens kapacitet vid laddning?

När energi ska överföras från ett batteri till ett annat måste spänningen omvandlas och i processen går en del av energin förlorad. Därför går det inte att räkna med att ta del av 100% av strömbankens millamperetimmar i ren laddning. Hur mycket spänning som går förlorad varierar från en powerbank till en annan.

Räkneexempel på hur du räknar ut hur många gångar du kan ladda din enhet med en powerbank

Se vårt utbud av powerbanks

Anslutningar 

På samma sätt som att olika powerbanks skiljer sig i kapacitet så gäller det även att hålla koll på vilka och hur många anslutningsfunktioner du behöver. De flesta powerbanks har en eller flera USB-utgångar som du kan använda för att ladda din enhet. Det enda du behöver är en USB-kabel som passar din enhet.

Hur snabbt det går att ladda din telefon beror på hur modernt mobilbatteriet är samt vilken utgångsstyrka (output) powerbanken har. De flesta mindre powerbanks har en utgångsström på 1A vilket ger en långsammare laddning än strömbanker som stödjer 2A. 

Med flera USB-utgångar kan du ladda flera enheter samtidigt, som till exempel din mobil och surfplatta. Powerbanken bör ha en output på minst 2A för att laddningen inte ska gå för långsamt när du laddar din surfplatta.

Se även till att hålla koll på strömbankens totala utgångsström om du vill ha en powerbank för att ladda flera enheter samtidigt. Exempel: Om det finns maximal utgångström på 2.1A men powerbanken har en utgång för 2.1A samt en på 1A, betyder det att du maximalt kan ladda i 2.1A sammanlagt.

Powerbanken laddas normalt sett via MicroUSB. Ofta ingår även en kabel som går att använda för att ladda din mobiltelefon (ifall du laddar med MicroUSB). Se vårt utbud av powerbanks >


Extra funktioner

Trådlös laddning
Det finns powerbanks med stöd för Qi-laddning (trådlös laddning) där du kan ladda telefonen helt utan sladdar under förutsättning att du har en mobiltelefon som stödjer detta.

Quick Charge 3.0
Om du är ute efter riktig snabbladdning behöver du hålla utkik efter powerbanks med output på 3A samt stöd för Quick Charge. Med en Quick Charge-port kan du snabbt och smidigt ladda upp till 80% av ditt batteri på bara 35 minuter.

Power Delivery
Med en powerbank som har stöd för Power Delivery (PD) får du möjlighet att ladda och driva laptops som har stöd för laddning via USB-C. Du kan även använda Power Delivery-uttaget för att snabbladda de flesta modellerna av iPhone, iPad och Mac-datorer.

Ha koll på batteriet 
De flesta powerbanks har någon slags batteriindikator som visar hur mycket batteri som återstår innan du behöver ladda powerbankens batteri.

Användningsområden

Du kan använda din powerbank till mycket mer än som ett extrabatteri till mobiltelefonen. Alla enheter som har stöd för laddning via USB går alldeles utmärkt att ladda med en powerbank. Några exempel är: surfplattor, Bluetooth-högtalare, Bluetooth-hörlurar och GPS. 

Powerbank med QI-laddning
Får jag ta med en powerbank på flyget?

Får jag ta med en powerbank på flyget?

Ja, det går bra att ta med en powerbank på flyget, det finns dock vissa restriktioner. För det första ska powerbanken resa tillsammans med handbagaget i kabinen och inte via incheckning. Detta beror på att det finns en väldigt liten risk att vissa batterier som driver powerbanks ska få en kemisk reaktion i form av explosion eller eldsvåda. Därför vill flygbolagen ha powerbanken i handbagaget för att ge kabinpersonalen bästa möjlighet att åtgärda tillbudet ifall olyckan är framme.

Storleksbegränsningar
Det går alldeles utmärkt att ta med de flesta powerbanks på flyget. Dock finns det restriktioner för större strömbanker som har en kombinerad kraft som överstiger 100 Wh. Wh är en förkortning på Wattimmar och används för att mäta den totala styrkan av ett batteri.

Att räkna ut Wh är enkelt med nedanstående formel: mAh / 1000 x (V) = (Wh)
Enkelt förklarat tar du powerbankens mAh (milliamperetimme), delar det med 1000 för att sedan multiplicera det med den nominella spänningen (V).

Uträkningen kan se ut på följande sätt: 20000 mAh/1000 x 3.7v = 74Wh
Har du en powerbank som ligger mellan 100.1 Wh och 160 Wh finns möjligheten att ansöka om tillstånd hos flygbolaget. Om tillståndet godkänns går det bra att ta med en större powerbank.


Tips & tricks

1. Slipp allt krångel med sladdar när du vill ladda din smartphone med trådlös laddning. Läs vår guide om trådlös laddning för mobil >
2. Är du osäker på vilka kablar som är rätt för just din enhet? Läs vår guide om att ladda mobil & surfplatta med USB >
3. Med en laddstation i hemmet kan du enkelt ladda alla dina enheter samtidigt på samma plats. Se vårt utbud av laddstationer >Var den här sidan intressant för dig?

Ja
Nej