Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse och för att anpassa reklambudskap. Vi säljer inte din information. Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke. Genom att klicka på Jag accepterar godkänner du cookies.

Nätverk för prylarna i det smarta hemmet

  • Uppdaterad: 17 oktober 2019
Koppla upp prylarna i ditt smarta hem - tänk på det här

Behöver du en ny router för att du vill utöka räckvidden om du har stora ytor du vill täcka? Räcker inte din gamla router till för att du har för många trådlöst anslutna enheter? Här är lite tips som kan vara bra att ha i åtanke för att du skall välja rätt.


Skillnad mellan traditionellt nätverk och mesh-nätverk

Klicka på bilden för att se den i större version.

Välj rätt nätverk direkt

Olika lösningar inom hemnätverk gör sig bra i olika typer av hem. Ett mindre hem kan klara sig med en enklare router och ett större hem kan kräva en router med bättre prestanda. Har du däremot flera våningar och vill säkerställa bra signalstyrka överallt bör du utvärdera ditt behov innan du gör ditt val. Föreställ dig placeringen av din router i förhållande till storleken på ditt hem så du vet att signalen alltid når fram. Vissa routrar kan även kommunicera med varandra för att skapa ett stort och stabilt nätverk utöver olika mesh-lösningar.

Kapaciteten på bandbredden i din router är viktig i sammanhanget då du säkert kommer ha flera enheter trådlöst anslutna till den. Vet du redan innan att du kommer ha exempelvis TV, datorer, mobiler och surfplattor utöver dina smarta hem-enheter så kan du även i ett mindre hem behöva en router med högre prestanda.
En modell med högre bandbredd har även ofta bättre möjligheter att på ett smart sätt fördela Mbit-hastigheten just dit det behövs för att få allt att fungera sömlöst. Detta för att du vill kunna vara säker på att du alltid har en stabil anslutning och inte har det mest centrala i ditt nätverk som en flaskhals där uppkopplingen saktas ner eller stoppas.

Mesh-nätverk för fler anslutna enheter och bättre täckning

Med ett mesh-nätverk så utgår den trådlösa nätverkssignalen från en huvudenhet som du ansluter till din internetanslutning på samma rätt som en vanlig router. Resterande enheter placerar du enkelt ut precis där du känner att signalstyrkan blir svagare för att signalen skall förstärkas och ge ytterligare räckvidd.

Detta är ett utmärkt alternativ om du har flera våningar och skall ansluta många enheter trådlöst. En router kan vara begränsad till antalet trådlösa anslutningar vilket även ett mesh-nätverk är. Men skillnaden är att alla de mesh-enheter som du placerar ut för ytterligare räckvidd individuellt kan ansluta till lika många uppkopplade enheter som en vanlig router. Detta minimerar risken att du har för många anslutna enheter i ditt hemnätverk. I det fallet går det inte att utöka med fler och du får svårigheter med allt från ostabil internetuppkoppling till styrning av ditt smarta hem.

Sen finns exempel som Philips Hue med sitt slutna mesh-nätverk som bara utgår från sin brygga/kontrollenhet för att sedan skicka signalen till alla anslutna ljuskällor. För att säkerställa att signalstyrkan behåller sin kraft även längre bort har varje ljuskälla inbyggd mesh som låter respektive lampa hjälpa till att kommunicera med alla de andra.


Tyckte du om denna guide?

Ja
Nej