Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse och för att anpassa reklambudskap. Vi säljer inte din information. Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke. Genom att klicka på Jag accepterar godkänner du cookies.

Säkerhetsrisker med det smarta hemmet och hur du skyddar dig

  • Uppdaterad: 17 oktober 2019
Säkerhetsrisker med det smarta hemmet och så skyddar du dig

När vi pratar om det smarta hemmet talar vi oftast om de fördelar som tekniken för med sig. Just termen “smart hem” innebär att vi har prylar som är uppkopplade och att de något förenklat har en liten dator i sig.

Välj produkter som är utvecklade med säkerheten i centrum

Prylar i det smarta hemmet kan även användas för att utföra så kallade överbelastningsattacker där prylarnas uppkoppling och datorkraft används. Digitalboxen till din TV, det uppkopplade kylskåpet och andra smarta prylar kan instrueras att skicka upprepade anrop till en server som då blir överbelastad. Det här hände till exempel hösten 2016 då flera myndighetssidor i bland annat USA och i Sverige låg nere, bland dem Regeringskansliet, Paypal och New York Times.

Så vad kan du göra för att minska undvika eller i alla fall minska risken för digitala intrång där du själv kan bli drabbad eller där din utrustning används för att attackera andra? Det första du bör göra är att välja produkter som är utvecklade med säkerheten i centrum, vilket du kan lita på att alla våra produkter som vi säljer är för din trygghet.

Byt ut ditt osäkra lösenord

Ett vanligt misstag man som användare gör och som gör prylarna onödigt oskyddade är att inte aktivt välja ett lösenord som är svårt att gissa. Framförallt routrar, men även andra prylar levereras ofta med ett förinställt lösenord som är admin eller 12345 eller något liknande. Att inte se till att byta ut detta är som att bjuda in till intrång. I undersökningar har man funnit att 70 procent av prylar som är sårbara för intrång har haft osäkra lösenord och att de resterande 30 procenten istället lider av bristande systemuppdateringar. 

Håll dina enheter uppdaterade

För att din smarta hemmet-pryl ska vara så säker som möjligt krävs att tillverkaren regelbundet släpper uppdateringar till den för att täppa till eventuella säkerhetshål som upptäcks. Om tillverkaren inte gör det eller om du själv missar att installera de uppdateringar som släpps blir produkten i fråga en säkerhetsrisk. Eftersom det räcker med att en pryl i ditt hem är osäker och kan släppa in obehöriga i nätet kan innebära säkerhetsrisker för alla uppkopplade enheter i hemmet gäller det att vara försiktig.

Svårt att överblicka

Faktum är att Google som gör smarta hem-lösningar under varumärket Nest nyligen fick kritik för att de byggt in en mikrofon i sitt hemlarm Nest Guard men aldrig berättade att den fanns där. Sedan avslöjandet har man gått ut och sagt att mikrofonen finns där för framtida funktioner och när Google aktiverade enheten som en Google Assistant enhet nyligen framgick det också att enheten haft en mikrofon hela tiden. Det är med andra ord svårt att överblicka vilka möjligheter och säkerhetsrisker ett smart hem öppnar upp.

Även om du inte betraktar ditt hem som ett smart hem så kan du redan ha några smarta prylar. En skrivare, en smart-tv eller kanske en robotdammsugare? De är alla prylar som kan kopplas upp mot internet och allt som kopplas upp öppnar också möjligheten för intrång.

Med jämna mellanrum kommer det larmrapporter om när prylar i smarta hem använts av illasinnade. Riskerna här finns i flera olika nivåer. Har du en övervakningskamera hemma så skickas ofta videon från den direkt till en webbtjänst istället för att lagras lokalt och det innebär att om någon tar sig in i webbtjänsten kan all den information som kameran samlar in hamna i orätta händer. Lika viktigt som det är att se över säkerhetsnivån i de prylar du har hemma är alltså att se till att du har säkra lösenord i de internettjänster som enheterna kopplar upp sig mot.


Tyckte du om denna guide?

Ja
Nej