Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse och för att anpassa reklambudskap. Vi säljer inte din information. Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke. Genom att klicka på Jag accepterar godkänner du cookies.

Snabbladdning (Quick Charge)

  • Uppdaterad: 8 april 2020
Lär dig mer om snabbladdning

Olika varianter - samma mål

Medan mobilbatterierna blir starkare och starkare så behövs det också stöd för snabbare laddning. Idag finns det flera mobiltelefoner och laddare som stödjer snabbladdning för snabb och effektiv laddning när behovet finns. Det finns ett antal varianter av snabbladdning där alla har ett och samma mål, att skicka så mycket energi så effektivt som möjligt och som samtidigt är skonsamt mot mobilbatteriet. 

Fördelar

Ibland behöver man ladda batteriet snabbt. Du är försenad till bussen och batteriet lyser rött, du väntar på ett viktigt samtal under bilfärden och behöver vara anträffbar eller behöver tillräckligt med batteri i mobilen för att kunna lyssna på din spellista under löprundan. Med en snabbladdare kan du snabbt och effektivt få tillräckligt mycket energi i mobiltelefonen för att den ska klara sig resten av dagen.


Ladda upp till 80% på 35 minuter med Quick Charge 3.0

Hur snabbt går det?

Med enheter som stödjer Quick Charge 3.0 kan du ladda upp till 80% av mobilbatteriet på bara 35 minuter om du använder dig av en USB-laddare som har Quick Charge. 

Kompatibilitet

För att kunna nyttja Quick Charge behövs det en mobiltelefon som är kompatibel med snabbladdning. Exempel på telefoner som fungerar med Quick Charge 3.0 är: Samsung Galaxy S7/S7 Edge, S8/S8+, S9/S9+, LG V30, LG G7, Sony Xperia XZ2 och Xperia X.

Det går bra att ladda en telefon som inte är kompatibel med Quick Charge med en Quick Charge-laddare. Laddning sker då med vanlig USB-laddning. På samma sätt går det att ladda en Quick Charge-telefon med en vanlig laddare. 

Snabbladdning i bilen

Det finns flera billaddare med Quick Charge 3.0. Sätt i laddaren i cigarettuttaget, få snabb och effektiv laddning för att sedan njuta av ett fulladdat batteri när du kliver ut ur bilen.

Power Delivery

USB Implementers Forum som utvecklar USB-standarden har även utvecklat en snabbladdningsteknik som går under namnet USB Power Delivery (USB-PD). Maxeffekten för USB-PD är 100W vilket gör den lämplig för moderna mobiltelefoner och surfplattor. Dessutom kan du ladda vissa datorer som drivs av USB Type C. USB-PD har även möjligheten att ge snabbladdning för iPhone 8, 8 Plus. X, XR, XS och XS Max som inte är kompatibla med Quick Charge. 

Snabbladda iPhone

För att snabbladda produkter från Apple som iPhone eller iPad så kan du använda dig av Apples egen USB-C-strömadapter som i första hand är avsedd för MacBooks. Med en MacBook-adapter på minst 29W har du möjligheten att ladda upp till 50% av batteriet på 30 minuter. Du kan även nyttja samma snabbladdning med laddare som har stöd för Power Delivery. I både scenarierna krävs det en Lightning-kabel till USB-C-kabel samt att du har en iPhone 8 eller senare modell.  


Olika versioner av Quick Charge

Quick Charge 2.0

Quick Charge 2.0

Quick Charge 2.0 erbjuder snabbare laddning än vanlig USB-laddning och stöds av flera smartphones från Samsung, HTC, LG, Sony m.fl. Den snabbare laddningen uppnås genom att öka spänning från 5V till 9V eller 12V.

Vilket voltantal som används beror på hur mycket laddning det finns kvar i mobilbatteriet. För att inte slita på batteriet så laddas det mer långsamt om batteriet är tomt än fulladdat. Den snabbaste laddningen får du när batteriet är mellan 10-80%.

Quick Charge 3.0

Quick Charge 3.0

Quick Charge 3.0 är en ytterligare utveckling från 2.0 och använder sig av rörliga spänningsytor som justeras mellan 3.2V och 20V i intervaller om 0.2V.

Quick Charge 3.0 är både snabbare och effektivare än Quick Charge 2.0 och genom att konstant justera laddningen till batteriets behov skapar det mindre uppvärmning och överhettning för att inte skada batteriets livslängd.

Quick Charge 4

Quick Charge 4

Quick Charge 4 är den senaste versionen snabbladdning som presenterades 2016. Fördelarna med denna version är förbättrad temperaturhantering och möjligheten att justera spänningen ytterligare. Detta kommer göra laddningen både snabbare och säkrare. Dessutom kommer Quick Charge 4 även ha stöd för Power Delivery.

Quick Charge 4 är fortfarande under utvecklingen och därför finns det ännu inte många mobiltelefonmodeller på marknaden med stöd för Quick Charge 4. 


Tips & tricks

1. Med en smidig powerbank i fickan eller väskan behöver du inte oroa dig för att få slut på batteri. Läs vår guide om powerbanks >
2. Slipp allt krångel med sladdar när du vill ladda din smartphone med trådlös laddning. Läs vår guide om trådlös laddning för mobil >
3. Är du osäker på vilka kablar som är rätt för just din enhet? Läs vår guide om att ladda mobil & surfplatta med USB >
4. Med en laddstation i hemmet kan du enkelt ladda alla dina enheter samtidigt på samma plats. Se vårt utbud av laddstationer >Var den här sidan intressant för dig?

Ja
Nej