Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse och för att anpassa reklambudskap. Vi säljer inte din information. Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke. Genom att klicka på Jag accepterar godkänner du cookies.

Trådlös laddning för mobil

  • Uppdaterad: 17 oktober 2019
Lär dig mer om trådlös laddning

Det har aldrig varit enklare att ladda mobiltelefonen. Med en trådlös laddare lägger du bara din kompatibla mobil på laddaren och laddningen startar direkt. Bort med alla kablar i sovrummet, vardagsrummet eller köket och få rent och snyggt samtidigt som du laddar telefonen.


Hur fungerar trådlös laddning?

Hur fungerar trådlös laddning?

Den absolut vanligaste laddningsstandarden för trådlös laddning heter Qi (uttalas ”Tji”). Qi-laddningen är induktionsbaserad vilket kort betyder att laddningen är baserad på magnetism mellan två metallspolar. 

En metallspole finns i mobiltelefonen och den andra i den trådlösa laddaren. När det går ström genom laddaren genereras det även ström i spolen inne i mobiltelefonen som i sin tur laddar batteriet. För att den trådlösa laddningen ska fungera krävs det att de två spolarna placeras precis på varandra. Gör de inte det så startar inte laddningen.

Fördelar och nackdelar med trådlös laddning

Fördelar och nackdelar

Den största fördelen är givetvis att du slipper leta efter och krångla med sladdar när det är dags att ladda mobiltelefonen. Det är bara att placera din mobil på laddaren för trådlös laddning. Dessutom får du inget slitage på ladduttaget i telefonen.

Trådlös laddning går oftast lite långsammare än att ladda med sladd då effekten är lägre. De trådlösa laddarna blir dock allt starkare och tillhandahåller därför snabbare laddning jämfört med tidigare.

Trådlös laddning kan ibland orsaka en viss värmeutveckling, detta är normalt och inget att oroa sig för. Även laddning med sladd kan orsaka att telefonen blir varm. De flesta trådlösa laddare har inbyggt överhettningsskydd som att gör att laddaren stängs av om den blir för varm.

Laddningshastigheter med trådlös laddning

Laddningshastigheter 

Trådlös laddning är som tidigare nämnt generellt lite långsammare än vanlig laddning då effekten oftast är lägre.

Standarden för trådlös Qi-laddning är på 5 watt, men trådlös laddning blir allt snabbare och både Apple och Samsung har utvecklat funktioner som ger snabbare laddning. För att kunna ladda högre än 5 watt krävs det att både mobiltelefonen och laddaren har stöd för detta.


Se vårt utbud av trådlösa laddare

Hur kan jag ladda trådlöst? 

I och med att fler och fler telefoner får stöd för trådlös laddning har laddarna blivit fler och användningsområdena större. Du kan välja mellan snygga stativ för såväl hemmet som i bilen, stora laddstationer med mängder av laddningsmöjligheter och integrerade laddare i skrivbord eller nattduksbord. 

Vad kan jag ladda trådlöst? 

För att ladda din mobiltelefon trådlöst krävs det att mobilen har inbyggt stöd för Qi-laddning.

Exempel på mobiltelefoner med stöd för Qi-laddning: 

Samsung: Galaxy S6, Galaxy S7, Galaxy S8 / S8+, Galaxy S9 / S9+, Note8. Apple: iPhone 8, iPhone X, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR.

Fungerar med mobilskal

Du kan ladda din telefon trådlöst även om du använder ett skyddande skal. Mobilskalen kan vara gjorda av plast, silikon och andra gummiliknande material. Metallskal kan dock påverka trådlös laddning och bör därför inte användas på den trådlösa laddningsytan. Tänk också på att inte lägga andra metallföremål på den trådlösa laddaren, som exempelvis nycklar eller mynt.


Tips & tricks

1. Med en smidig powerbank i fickan eller väskan behöver du inte oroa dig för att få slut på batteri. Läs vår guide om powerbanks >
3. Är du osäker på vilka kablar som är rätt för just din enhet? Läs vår guide om att ladda mobil & surfplatta med USB >
4. Med en laddstation i hemmet kan du enkelt ladda alla dina enheter samtidigt på samma plats. Se vårt utbud av laddstationer >Var den här sidan intressant för dig?

Ja
Nej

Lär dig mer och hitta rätt prylar