Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse och för att anpassa reklambudskap. Vi säljer inte din information. Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke. Genom att klicka på Jag accepterar godkänner du cookies.

TV på stativ eller med väggfäste?

  • Uppdaterad: 3 februari 2020
Placering av TV

För bästa TV-upplevelse finns det flera olika delar du behöver ta hänsyn till, däribland placering i rummet, montering och din plats framför TV:n. Här lär du dig mer kring hur du bör tänka gällande din TV-placering - oavsett om du vill ha din TV på ett golvstativ, bordsstativ eller upphängd på väggen.

Taggar:

Värt att tänka på innan montering av din TV

Värt att tänka på innan montering

Rekommendationen är att placera sin TV med dess mittpunkt av bildvisningsytan i ögonhöjd för att du ska få den mest bekväma upplevelsen. Att placera din TV för högt kan ge ett märkligt perspektiv på bilden samtidigt som det kan bli mer ansträngt att hela tiden behöva ha blicken riktad uppåt.

Avstånd till TV:n
På vilket avstånd du väljer att placera din TV är en smaksak och beror ofta på rum och möblering. En regel du kan följa är att ju högre upplösning din TV har, desto närmare kan du sitta och titta på den. Förslag på avstånd: 55" Full HD = 3 meter, 55" 4K = 2 meter.

Kontrollera VESA-måttet och vikten på din TV

Kontrollera VESA-måttet och vikten på din TV

VESA-måttet definierar hålbilden på baksidan av din TV och används när du vill montera ett väggfäste, golv- eller bordsstativ (om du inte använder dig av ett original-stativ). Vet du inte vilket VESA-mått din TV har kan du enkelt mäta avståndet själv. Exempelbilden ovan visar en TV med VESA-måttet 600x400, vilket betyder att avståndet mellan hålen är 600mm horisontellt och 400mm vertikalt.

För montering måste du matcha VESA-måttet på din TV med ett stativ eller väggfäste som har samma mått. Tänk på att din TV inte får överskrida maxbelastningen av fästet som tillverkaren rekommenderar.


Placering av TV på mediamöbel

Placering av TV på mediamöbel 

Mät och säkerställ så att ditt bordsstativ eller fötterna på din TV verkligen hamnar på möbeln och inte sticker ut åt något håll.

Säkerställ att din mediamöbel klarar av totalvikten för din TV och bordsstativ (i synnerhet om din mediamöbel är upphängd).

Elegant placering av TV på golvstativ

Elegant placering av TV på golvstativ

Med ett golvstativ från Andersson till din TV får du en elegant lösning där kablarna går att dölja bakom stativet. Du får även full kontroll med möjlighet att rotera din TV i 360°.

Säkerhet

Säkerhet

Komplettera med ett säkerhetsvajer till din TV för att undvika vältrisk. Detta fästes enkelt i hålen för ditt VESA-fäste på baksidan av din TV och din mediamöbel eller vägg med medföljande beslag.

För en del golv- och bordsstativ i vårt sortiment medföljer en stålvajer vid köp. 


Tips & tricks

1. Med ett bordsstativ från Andersson får du möjlighet att justera både höjd och lutning.
2. Fäst din TV med en säkerhetsvajer i vägg eller i din mediamöbel för att ytterligare undvika vältrisk.
3. Spara plats genom att montera din TV på väggen med ett väggfäste.
5. Vinkla din TV lite framåt för att få bort oönskade reflektioner från ljuskällor bakom dig.
6. Om du vill väggfästa din TV - mät först ut och markera din TV:s blivande position tillfälligt med tejp på väggen för att visualisera slutresultatet innan du börjar skruva eller borra i väggen. Se vårt utbud av väggfästen >


Hur stor TV ska man ha?

Nuförtiden köper vi allt större och större TV-apparater men det är inte alltid helt enkelt att veta hur stor TV man ska köpa. Men nu har vi ett riktigt bra tips för dig som gör att du kan testa vilken storlek på TV som är rätt för dig. Och allt du behöver är en iPhone eller en iPad (med iOS 13 eller senare). Läs mer och testa applikationen här.

Så här lätt skruvar du ihop golvstativet Andersson ATS

Orvar Säfström, TV-expert i vår kundklubb Klubbhyllan kör en klassisk unboxing och visar hur snabbt och lätt det går att skruva ihop ett Andersson ATS TV-stativ. Ett riktigt snyggt alternativ för dig som inte har möjlighet att skruva upp din TV på väggen eller som kanske helt enkelt inte vill ställa den på en TV-bänk. 


Bra att veta när du ska montera med väggfäste

Att hänga upp din TV på väggen sparar utrymme och ger dig bättre möjligheter till justering för bästa betraktningsvinkel. I många fall kan du även bli av med ljusreflektioner. 

Vilket väggfäste ska jag ha?
Det finns olika typer av väggfästen som täcker olika behov. De typerna man generellt väljer mellan är:
• Fast monterat
• Med tilt-funktion
• Med tilt- och vridmöjligheter. 

Vilket fäste du än väljer så får du med ett basutbud av skruvar och plugg anpassade för olika typer av TV för väggmontering på trä- eller betongvägg. Undantaget är TV från Samsung som i vissa fall kan kräva särskilda skruvar för att skruva fast VESA-fästet på din TV, dessa specifikationer hittar du lättast i bruksanvisningen till just din TV. Se vårt utbud av väggfästen >

För montering på gipsvägg rekommenderar vi att du använder dig av gipsexpander. Eftersom gipsväggar kan bestå av flera lager gipsskivor är det viktigt att du har rätt längd på den gipsexpander du köper.

Självfallet finns gränser för hur mycket belastning olika väggar faktiskt klarar av och du kan behöva använda fler fästpunkter på väggfästet än antal skruvar som medföljer. Manualen som medföljer guidar dig i hur skruvarna ska fästas, men var noggrann med att mäta ordentligt innan du börjar skruva och borra för att allt ska bli rätt och riktigt direkt.

För en sömlös och snygg installation - komplettera enkelt med vinklade strömkablar för trånga utrymmen samt kabelkanaler eller kabelsockor för att dölja dina kablar. Se vårt sortiment för kabelhantering i vardagsrummet >

Ett urval av väggfästen
Ett urval av väggfästen

Placering av TV

Hur placerar du helst din TV i hemmet? Se våra golv- och bordsstativ eller häng enkelt TV:n på väggen med ett fäste. Hitta TV-lösningen som passar dig och inred efter smak.

Lär dig mer och hitta rätt prylar