Hur du ansluter datorn till TV:n

Vi har kablar som du behöver om du vill ansluta datorn till TV: n för att t.e.x. titta på online-TV, spela spel eller surfa på Internet. 


Har du Smart TV?

Många av de nya TV-apparater har integrerat Smart TV-funktionalitet och kan ge dig tillgång till en mängd olika applikationer, internettjänster och möjlighet till surfning utan extra utrustning. Sociala medier som Facebook, YouTube och Twitter samt videouthyrning som Netflix, Viaplay och SF Anytime är alla exempel på program som du kan nå via Smart TV. Det kommer dock att finnas skillnader mellan olika TV-modeller och vissa Smart TV-tjänster kan kräva abonnemang.

Anslut datorn till TV:n 

Även om du har en Smart TV, vill många fortfarande vill koppla ihop datorer och TV-apparater för flexibel tillgång till din dator. Om du önskar så bör du ta reda på vad anslutningsalternativen är i båda ändarna. De vanligaste anslutningar är HDMI och VGA (HDMI är digital signal och VGA analog). En äldre dator eller TV kan ha digital DVI-anslutning, men det är inte längre lika vanligt. VGA- och DVI-kablar överför endast bild och gör att du måste använda en separat kabel för att överföra ljud över. HDMI överför både ljud och video i en kabel.

Digialt vs analog anslutning

Med digital överföring av HDMI och DVI undviks brus som kan uppstå i analoga anslutningar som VGA. Detta ger bättre bildkvalite. Om både din dator och din TV har HDMI, är detta helt klart det bästa valet. Om datorn inte har HDMI har den förmodligen VGA. Om du har HDMI i ena änden och DVI i den andra finns det adapters för detta. Det är inte så vanligt att ansluta HDMI till VGA men det finns konverteringsenheter för detta med.

Hur är det med ljudet? 

Både med hjälp av VGA och DVI som överföringsmetod behöver du som tidigare nämnts en separat ljudkabel. Den vanligaste kabel för detta är 3,5 mm minikontakter (ansluts till hörlursuttaget på din PC) till koaxial stereo (ansluten till RCA-ingång bakom TV: n). Det kan också arbeta med 3,5 mm minijack på båda ändar om TV: n har ingång för detta.


Vad medföljer produkten?
Kom ihåg att alla kablar normalt inte ingår när du köper en ny dator eller TV. HDMI, DVI, VGA och ljudkablar bör förvärvas separat. Se nedan för länkar till relevanta kategorier.