Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer

Systemkamera

Systemkamera är en kamera med utbytbara objektiv och som kommer att tillföra dina bilder bättre kvalité. I kompaktkamera används endast ett objektiv vilket är en kompromiss. För att kunna använda makro, tele och vidvinkel i en högre utsträckning krävs en systemkamera.

 

Innehåll

 

Vad är skillnaden på en system- resp. kompaktkamera
ISO
Slutartider
Kamerans program (snabblägen)
Fullformat vs. APS-C sensor
Filma med kameran
Röda ögon
Rengöring

Vad är skillnaden på en system- resp. kompaktkamera?

Skillnaden mellan en kompaktkamera och en systemkamera är väldigt stor.
Detta betyder inte att det måste vara mer avancerat att använda den utan snarare att det finns möjlighet till att använda kamera på fler sätt.
Systemkamera och Kompaktkamera
Till att börja med är sensorn, d.v.s. den del i kameran som läser in motiv och skapar en bild är mycket större i en systemkamera. Det medför att kvalitén på dina bilder ökar markant.

En annan fördel är alla tillbehör som finns att köpa till din kamera. Det finns externa blixtar, objektiv, filter, stativ och en mängd andra tillbehör som gör din fotografering enklare och roligare.


ISO

ISO-grader anger kamerans ljuskänslighet. I analoga kameror med film är det filmens ljuskänslighet som anges. Ett högt ISO-värde gör kameran mer ljuskänslig vilket medför att du kan fotografera med snabba/korta slutartider i en mörk miljö. Nackdelen med ett högt ISO-värde är att bilden blir grynig.
 

Slutartider

Kamerans slutare reglerar bildens exponeringstid, detta kallas för slutartid och anges i sekunder. Tiden skrivs ut som bråkdelar av en sekund t.ex. 1/125 vilket motsvarar en slutartid på 0,008 sekunder.

Ju längre slutaren står öppen desto mer ljus hinner igenom. När man fotograferar är det viktigt att hitta den rätta balansen mellan slutartid och bländare. En kort slutartid kräver oftast större bländare. Slutartiden påverkar även bildens rörelseoskärpa om du fotograferar ett motiv som rör på sig. En lång slutartid resulterar i en rörelseoskarp bild medan en kort tid blir skarpare eftersom motivet då inte hinner röra sig lika mycket.
 

Kamerans program (snabblägen)

För den som inte vill göra alla inställningar manuellt kan vara en bra idé att använda kamerans olika program. Det går att välja mellan bländarprioritet, slutarprioritet, helt manuellt och programläge på inställningsratten på kameran.
 

A eller Av på inställningsratten är bländarprioritet, med detta menas att du själv ställer in bländarvärdet, övriga inställningar anpassar sig automatiskt till ditt valda bländarvärde. Perfekt när du vill styra hur stort skärpedjupet skall bli.

S eller TV på inställningsratten är slutarprioritet, med detta menas att du själv ställer in slutartiden, övriga inställningar anpassar sig automatiskt till ditt valda bländarvärde. Kan användas vid kort att t.ex. rinnande vatten, vattenfall mm för att få en oskarp effekt på vattnet.

P står för Program Mode eller programläge på inställningsratten till kameran. Här väljer kameran själv bländarvärde och slutartid utan att prioritera något av dem.

M står för manuell inställning, här får göra alla dina inställningar från grunden.

Vanligtvis finns det även ett Auto-läge med full automatik för den som vill kunna ta kort fort utan att behöva ställa in något manuellt. Detta auto-läge kan i vissa fall representeras av en grön fyrkant.

I de flesta fall finns det även färdiga program på ratten för landskapsfotografering, porträtt och närbilder.
Observera att ovanstående kan skilja sig mellan olika kameramärken och modeller.
 

Fullformat vs. APS-C sensor

Skillanden mellan en fullformatskamera och en kamera med APS-C sensor är att storleken på bildsensorn skiljer sig. Bildsensorn har samma funktion som den fotografiska filmen har i analoga kameror och storleken på denne är mycket viktigt för den slutgiltiga bildkvalitén. En fullformatssensor är lika stor som småbildsfilm för analoga kameror 36 x 24 mm (B x H). Fullformatskamera skall inte förväxlas med storformatskamera som har ännu större sensorer, 9 x 12 cm och uppåt.

Varför är detta viktigt att veta?
Det finns flera anledningar till att detta är viktigt, upplösningen på kameran d.v.s. antalet megapixlar, har mindre betydelse än storleken på sensorn. Man skall alltså inte fokusera på antalet megapixlar om valet står mellan systemkamera och kompaktkamera.

Många digitala systemkameror idag har en bildsensor som är mindre än ett fullstort 35mm. Kameran beskär bilden med en faktor på vanligtvis 1,5x, 1,6x eller 2,0x beroende på kamera. Detta ger den skenbara effekten att objektivets brännvidd har förlängts med samma faktor. Detta kallas ibland för brännviddsförlängning.

Exempel:
Ett 18-55 mm objektiv beter sig som ett 29-88 mm objektiv på Canon EOS 550D som har en 1,6x-sensor (50 x 1,6 = 80mm).

Det är också viktigt av den anledningen att vissa objektiv är utvecklade specifikt för APS-C sensor p.g.a. att det är mer kostnadseffektivt. Dessa objektiv fungerar i vissa fall inte till en fullformatskamera av samma märke. Detta är extra viktigt om man tänker uppgradera sig till en fullformatskamera längre fram.

Vill du ha mer information om bildsensorer klicka här

Filma med kameran

Att kunna filma med kompaktkameror har varit standard länge. Numera kommer denna funktionen till mer och mer systemkameror. Detta öppnar för ganska stora möjligheter jämfört med en vanlig videokamera. Till skillnad från en videokamera går det att ändra objektiv till systemkameran till en rimlig kostnad. Sensorn är vanligtvis större i systemkamera jämfört med en videokamera, detta bidrar till att det går att filma med mycket hög kvalité, det finns dock en del begränsningar. Systemkameran i första hand utvecklad för att ta stillbilder.
 

Röda ögon

Anledningen till att vi får röda ögon på vissa kort är helt naturligt. Detta händer när det är så pass mörkt att blixt behöver. Människans pupill fungerar som en bländare och blir större ju mindre ljus det finns. När kamerans blixt används är vanligtvis pupill öppen p.g.a. det dåliga ljuset och blixtljuset går rakt igenom pupillen, det som syns då är näthinnan i ögat som är röd.

Hur undviker jag röda ögon?
Det finns olika metoder för att undvika eller minska risken röda ögon. Det bästa är att låta blixtljuset komma från ett annat håll än från objektivet. Antingen får man då använda en lös blixt eller låta blixtljuset studsa motett tak eller en vägg. Alla kameror har inte möjlighet till detta och då återstår att använda kamerans funktion för röda ögon. Vanligtvis fungerar funktionen på det vis att kameran skickar ut ett par förblixtar för att modellernas pupiller skall bli mindre, risken för röda ögon minskar då också.
 

Rengöring

Det bästa att göra är en del förebyggande åtgärder för att förhindra damm från att komma in i kamerahuset.

Med dessa få punkter skyddar du effektivt din kamera från damm. De flesta kameror är numera utrustade med någon form av sensorrengöring.

Om du ändå har fått in damm i din kamera, läs instruktionsboken hur du skall gå till väga för att rengöra den. Vanligtvis öppnas kamera och rengörs med en blåsbälg.

Känner du dig osäker går det att lämna in kameran till en expert som rengör den åt dig.