Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse och för att anpassa reklambudskap. Vi säljer inte din information. Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke. Genom att klicka på Jag accepterar godkänner du cookies.

Dags att backa upp!

Vissa pressas av den där tvättkorgen som aldrig är tom. Andra, som jag, går runt med dåligt samvete för att vi borde göra backup på telefonen och datorn.

Handen på hjärtat; när gjorde du senast en backup på bilder, filmer och andra digitala dokument? Det var ett tag sedan eller hur? Och då är du i gott sällskap. Enligt en SCB-undersökning för några år sen har hälften av svenskarna aldrig gjort en backup eller säkerhetskopiering! Det är skrämmande — på riktigt. Vad gör du om datorn eller telefonen med allt det där du behöver plötsligt går sönder? Svaret är: ingenting, för det går inte. Om du inte har gjort en backup vill säga. Och det ska du göra NU. Läs bara det här först.

Hur länge måste det finnas kvar? Först och främst ska du fråga dig varför du gör backupen (säkerhetskopian) och hur länge du behöver spara den. ”Permanent” eller ”för alltid” är tyvärr en dröm som är näst intill omöjlig att uppnå. Och det är inget konstigt. Vi lagrar information på media som kan gå sönder. Vi använder standarder som förr eller senare byts ut. Du kommer alltså med största sannolikhet behöva lagra om din information någon gång för att behålla den (tänk gamla disketter), men du kan redan nu framtidssäkra den så gott det går.


Olika backuper med för- och nackdelar:

Hårddisk / Extern Hårddisk (Mekanisk)

Hårddisk / Extern Hårddisk (Mekanisk)

+ Billig, stor lagringskapacitet.
+ Enkel att göra backup.

- Rörliga delar, känslig för stötar och fall.
- Slits med tiden.

Till kategorin:
Extern hårddisk 2,5 tum

Extern hårddisk 3,5 tum
HårddiskHårddisk / Extern Hårddisk (Flashbaserad / SSD)

Hårddisk / Extern Hårddisk (Flashbaserad / SSD)

+ Stor lagringskapacitet. 
+ Snabb att hantera information till/från. 
+ Inga rörliga delar, mer okänslig för stötar och fall. 

- Dyr vid större lagringsvolymer.

Till kategorin: Hårddisk


USB-minne

USB-minne

+ Liten och smidigt att förvara. 
+ Snabb att hantera information till/från. 
+ Inga rörliga delar, okänslig för stötar och fall. 
+ Relativt billig för mindre lagringsvolymer. 

- Kvalitetsskillnader, så se till att välja ett minne med varumärke.
- Lätt att tappa bort, svår att märka upp innehållet på.

Till kategorin: USB-minne


CD/DVD-skivor

CD/DVD-skivor

+ Billig 
+ Inga rörliga delar 
+ Tar liten plats - Blir opålitliga med tiden. Brända skivor bleknar och blir svåra att läsa. 

- Kvaliteten på brännaren påverkar livslängden.
- Stor kvalitetsskillnad på CD/DVD-skivor mellan märken och typer påverkar livslängden.
- Känslig för hantering (repor, solljus mm).

Till kategorin: CD/DVD/Bluray-skivor

NAS-hårddiskar (Network Attached Storage)

NAS-hårddiskar (Network Attached Storage)

+ Automatisk backup för alla enheter i ditt hemmanätverk. 
+ Tar stora lagringsvolymer. 
+ Enkel åtkomst till din information från alla enheter i hemmet eller från distans via internet. 

- Kan vara krångliga att installera optimalt 
- Använder oftast mekaniska hårddiskar som slits med tiden (se Hårddisk / Extern Hårddisk (Mekanisk))

Till kategorin: NAS


Vad ska du välja?

Det finns massor av anledningar till varför du gör en backup. Den vanligaste är att lagra/säkra bilder och dokument. Men det finns andra typer av backup, t.ex en ”systemavbildning”eller kopia av din Windows/Mac OS - installation. Den gör det enklare att återställa datorn om den får ett virus, eller om hårddisken krånglar och behöver bytas. För den här systemavbildningen/installationskopian (som är ljuvlig när du behöver den) är USB-minnen ett bra lagringsmedia.

Men åter till dina dagliga behov: är det t.ex bröllops-, barn/familj- och semesterbilder som du vill säkra så gör du det bäst på flashbaserade media, t ex SSD-hårddiskar eller USB-minnen. Vill du vara på den säkra sidan så gör du en dubbel backup (d.v.s två kopior av samma information på två olika lagringsmedier). När backuperna är gjorda så lägger du dem åt sidan i en särskild förvaring. Du ska INTE lagra viktig information på lagringsmedia som du använder aktivt. Kontrollera lagringsmediat varje år så att du vet att det fungerar. Skulle då en kopia vara skadad så har du möjlighet att ta en ny från din andra lagrade kopia! 

Det finns inbyggda funktioner för säkerhetskopiering i operativsystemen Windows och Mac OS. De underlättar för dig att göra övergripande backuper av din data. Guider för hur du gör finns i respektive operativsystems hjälpavsnitt. Till många lagringsmedier ingår också gratis programvara för backup.

Backup Sunday
Tyvärr: det räcker inte att du köper extra hårddiskar och gör backup en gång. Du måste hålla på hela tiden. Har du inte ett automatisk system – hitta ett som hjälper dig komma ihåg! Eller välj en dag då du alltid säkerhetsuppdaterar. Varför inte varje söndagskväll? Du lägger kanske ändå fram jobbdatorn och rena underkläder? Tänk Back Up Sunday – då hela familjen samlas och säkerhetskopierar med popcorn och tända ljus! Tro mig, detta är inte löjligt, det kommer förr eller senare att göra dig väldigt glad!


Tekniskt Lingo

SSD – Solid State Drive. Hårddisk med minneskretsar istället för roterande skiva med skrivande/läsande arm. Tåligare och drar mindre energi. 

NAS – Network Attached Storage. En extern hårddisk ansluten till ditt hemnätverk (istället för till datorn). Den kommunicerar med alla enheter i nätverket samtidigt. 

USB – Universal Serial Bus. Universellt gränssnitt/kontakt för anslutning till datorer och andra enheter. Finns i olika hastigheter –  USB 3.0 är t ex snabbare än USB 2.0. 

Flashbaserat lagringsmedia
– Media som inte innehåller rörliga delar utan består av minneskretsar. Exempel: SD-kort, SSD-hårddiskar, USB-minnen. 

Extern Desktop-hårddisk – Extern enhet baserad på likadana 3,5” hårddiskar som sitter i stationära datorer. Drar mer energi och kräver extern strömförsörjning. 

Extern portabel hårddisk – Extern enhet baserad på likadana 2,5” hårddiskar som sitter i bärbara datorer. Drar mindre energi och kan därför drivas med enbart USB-anslutning.

Inlägget publicerades 2017-05-09


Karin Adelsköld

Karin Adelsköld
SURF & BÄRBART-EXPERT

Karin är teknikjournalist, bloggare, komiker, författare och föreläsare. Hon har varit programledare för SVT:s PLUS och är hedersdoktor vid Lunds Tekniska Högskola. Karin har utnämnts till både “Sveriges mest kreativa på webben” och “Årets kvinnliga komiker”.