Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse och för att anpassa reklambudskap. Vi säljer inte din information. Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke. Genom att klicka på Jag accepterar godkänner du cookies.
Digitalisera dina minnen!

Digitalisera dina dammiga minnen! 

Vem har ett gäng lådor fulla med diabilder eller fotoalbum i källarn? Nästan alla. Vem brukar kolla på de bilderna? Nästan ingen. Varför? Antagligen för att det inte är det lättaste att göra. Den där diabildsmaskinen är lika smidig att plocka fram och använda som en gammal vedklyv. Om du nu ens har kvar en maskin som fungerar!

Då är det smidigare att ha alla dina diabilder och minnen digital. Då kan du till exempel visa upp dem direkt på TV:n genom en Chromecast eller en Apple TV. Det är bara en av anledningarna till att digitalisera dina diabilder. Att det blir superenkelt att titta på dem eller dela med dig av dem till släkt och vänner. Där snackar vi #ThrowbackThursday på riktigt.

Den andra anledningen är såklart att du räddar dina bilder från att sakta förmultna! För diabilder och fotoalbum som ligger i en halvfuktig källare har tyvärr nog inte en evig livslängd. Men har du istället bilderna digitalt i molnet eller på en hårddisk så är de säkrade från både åldrande samt brand eller översvämningar om man vill vara mer dramatisk.

Det enda du behöver för att digitalisera dina diabilder är en diabildscanner. Du kopplar in den i datorn eller så sätter  du in ett minneskort i den. Sen stoppar du bara in dina diabilder fem åt gången, trycker på en knapp, och vips så är bilderna avfotade och digitaliserade. Det är riktigt enkelt faktiskt. En lördagseftermiddag senare så har du fått in bilderna på datorn.

När det kommer till “vanliga” foton som du vill digitalisera och dela så får du istället använda en vanlig scanner. Det kanske tar lite längre tid men det är ändå väldigt smidigt. Du lägger in dina favoritbilder i en scanner och för över dem till datorn med ett klick.

När du sen har alla dina bilder på datorn så ska du självklart lagra dem. Det är inte alltid optimalt att ha alla bilder på själva datorn om du inte har superstor hårddisk. Då kan det vara bra att antingen lagra dem på en annan enhet som tex en extern hårddisk. Läs mitt inlägg om vilken lagringsteknik som passar bäst till dig här.

Eller så kan du lagra dina bilder på en så kallad molntjänst. Då laddar du upp dina bilder till internet och lagrar dem där. De tjänsterna brukar ha en månatlig kostnad men bilderna blir väldigt säkra då de lagras på tjänsternas servrar och därmed inte kan gå sönder på något sätt. Några exempel på sådana tjänster är Dropbox, Google Photos, Microsoft OneDrive, Apple iCloud och Flickr.

Hoppas det nu känns lite lättare att rota fram den där dammiga diabildslådan ur källaren. För det är framförallt riktigt roligt att återuppleva de där stunderna du kanske hade glömt bort!

Inlägget publicerades 2018-03-01


Camlink CL-FS20 Filmscanner

Camlink CL-FS20 Filmscanner

Filmscanner för både 135-film och diabilder

Till produkten
Epson Perfection V600 Photo

Epson Perfection V600 Photo

Fotoskanner med hög kvalitet och 6400 dpi

Till produkten
Canon CANOSCAN 9000F MARK II

Canon CANOSCAN 9000F MARK II

Scanner för film, foto, diabild och dokument

Till produkten
Seagate Backup Plus Desktop Hub 6TB

Seagate Backup Plus Desktop Hub 6TB 

6 TB backuphårddisk med inbyggd USB-hub

Till produkten

Karin Adelsköld

Karin Adelsköld
SURF- & BÄRBART-EXPERT

Karin är teknikjournalist, bloggare, komiker, författare och föreläsare. Hon har varit programledare för SVT:s PLUS och är hedersdoktor vid Lunds Tekniska Högskola. Karin har utnämnts till både “Sveriges mest kreativa på webben” och “Årets kvinnliga komiker”.