Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse och för att anpassa reklambudskap. Vi säljer inte din information. Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke. Genom att klicka på Jag accepterar godkänner du cookies.

Köpa en stor TV med bra kvalitet?

Orvar Säfström
Orvar guidar: Att tänka på när du köper en stor TV


2020-06-02

För oss som växte upp på 1970-talet upplevs fortfarande en enorm TV på väggen lite exotisk. Lägger man sedan till röststyrningsfunktioner så känns det nästan som om vår barndoms science fiction blivit verklighet. ”Beam me up, Scotty!” 

Visst har videoprojektor funnits som alternativ länge, men det är och förblir en nischprodukt. En jättelik TV däremot är, utöver sin storlek, lika enkel att använda som en liten, och idag sammanstrålar flera faktorer som gör att det verkligen är läge att ta klivet upp till en STOR TV.

Varför ska du köpa en riktigt stor TV nu?

1. MATERIAL

Större är inte automatiskt bättre. Om du testar att koppla in din gamla VHS i en 70-tummare så kommer det att se fullständigt apa ut. Men med allt större tillgång på material i Ultra HD/4K tillgängligt på Bluray, streaming och spelkonsoler kommer din gigantiska bild att se jättebra ut.

2. PRIS

I takt med att riktigt stora TV-apparater blir mer populära sjunker priserna, vilket i sin tur gör dem ännu mer populära. Det som var en ouppnåelig lyxprodukt för tio år sedan är en instegsmodell idag.

3. KVALITET

Dagens apparater är rent generellt fantastiska. Läser du på lite och väljer rätt får du makalös bild för en ganska modest summa.

Orkar du inte läsa? Se filmen istället!

NetOnNets AR-funktion för att se vilken TV som passar ditt hem


Får jag plats med en 70-tums TV?

TV-storlekar mäts i tum, på diagonalen. Kanske inte helt smidigt för oss här i Sverige, men det är i alla fall enklare än om olika tillverkare använde olika sorters mått. En TV på 70 tum mäter nästan 180 cm från hörn till hörn, och det säger sig självt att en så stor pjäs lätt dominerar rummet. Fundera på var den passar in, var TVn bäst är placerad i förhållande till sittplatser samt hur solljus kommer in i rummet och eventuellt speglar sig i bilden.

NetOnNet har en jättebra AR-funktion (Augmented Reality) där du kan välja storlek i din iPhone eller iPad och testa precis hur TV:n kommer se ut i ditt hem. Du hittar funktionen här. 


Håller väggen för en stor TV?

Hur har du förresten tänkt dig att placera TVn? Ska den stå med sitt stativ på någon form av bänk, eller hänga snyggt på väggen? En stor TV kan väga drygt 50 kg, och du bör dels kolla om det där fästet din gamla suttit i klarar så mycket, dels om själva väggen håller. Det vore inte så roligt om gipsskivorna gav vika och din alldeles nya 70-tummare kraschade i golvet.


Hur långt ifrån TVn ska man sitta?

Om du någonsin suttit på första raden i en stor biograf vet du att det knappast är optimalt att näsan nästan rör bilden. När du ska räkna ut optimalt avstånd kan du multiplicera TV-storleken med 1,5 och 3. Om vi då tänker oss vår 70-tummare, med sina 178 cm så blir ekvationen: 
178 x 1,5 = 267cm
178 x 3 = 534cm  

Mellan de två talen bör den huvudsakliga sittplatsen vara.Pris vs kvalitet

Det är en väl etablerad sanning att du får vad du betalar för. En riktigt stor TV kostar mer att tillverka, rent materialmässigt. Det säger sig självt att om både en 50-tummare och en 70-tummare kostar 15 000 kr i butiken, så har det funnits utrymme att kosta på den mindre modellen dyrare komponenter. Stirra dig därför inte blind på enbart ”tum per krona”. Tillverkarna har olika serier av apparater, i olika kvalitets/prisklasser, och sedan olika storlekar inom dessa serier. Som exempel ligger LGs 65-tummare i B9-klassen några tusenlappar under 65-tummaren i C9-klassen. Men för de pengarna får du med C9 en TV med högre prestanda, även om storleken är densamma.


Blir ljudet sämre med en stor TV?

Tillverkarna får säga vad de vill, men i stort sett ingen TV-apparat har rejält ljud, och ljudet är en mycket viktigt och ofta bortglömd detalj för helhetsintrycket. Din jätte-TV behöver matchas med en rejäl soundbar/subwoofer-kombination eller fullstora högtalare för att komma till sin rätt. Flera tillverkare har smidiga paket, där soundbar matchar TVn. 


Vilken tv-typ är du?

Alla dessa stora tv-apparater men vad passar dig? Här är exempel på tv-typer och vilken tv som passar bäst.

Varje kväll framför TV:n är en högtidsstund. Du ser främst på Bluray i 4K i ett mörkt rum och vill ha en naturlig och vilsam OLED.

Säsong efter säsong rullar, nästan som om de var en del av din vardag. Livet rullar på runt dig, och du föredrar en ljusstark QLED till dina favoritserier. Tavelfunktion gör att den smälter in i vardagsrummet när den inte används, trots storleken.

Snabb responstid är en viktig faktor. Du behöver en TV med spelläge, där onödig bildbehandling kan kopplas av för blixtsnabb action i digitala världar.

82" Smart 4K UHD-TV med intensiv HDR-upplevelse
Samsung UE82RU8005UXXC
(3)
  • Avancerad UHD-bildprocessor
  • Real Game Enhancer
  • En miljard färgnyanser med Dynamic Crystal Color
17 990:-
75" 4K QLED-TV med välutvecklade bildegenskaper
Samsung QE75Q70RATXXC
(5)
  • Quantum HDR 1000
  • Direct Full Array 4X-panel
  • Bildprocessor med AI
17 990:-
86" 4K UHD Smart-TV med realistiska bilder och färger
LG 86UN85006LA
(4)
  • α7 Gen3 Intelligent Processor 4K
  • Cinema HDR med Dolby Vision IQ
  • Vinn spelet med låg Input-Lag
19 490:-

TV-apparater till små lagerpriser

Orvar Säfström

Orvar Säfström - TV-expert

Orvar är journalist, programledare och filmkritiker. Han slog igenom som programledare för SVT:s Filmkrönikan och har en genuin bakgrund inom TV-spel och spelmusik. Han är både spelskribent och föreläsare, och har utsetts till Årets Spelare av Sverok för sin moderna syn på datorspel. Dessutom har Orvar varit sångare i bandet Entombed!