Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse och för att anpassa reklambudskap. Vi säljer inte din information. Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke. Genom att klicka på Jag accepterar godkänner du cookies.

Allt du behöver veta om USB

USB symbol

USB står för Universal Serial Bus och detta sammanhang används när du vill överföra data mellan två enheter, t.ex. mellan en dator och en skrivare.
Symbolen till vänster innebär det att det är möjligt att ansluta en USB-kabel.

Olika typer av USB-anslutningar

Det finns tre typer av USB-anslutningar - standard, mini och micro. Dessa är i sin tur indelade i A och B.
A är vanligtvis den som är ansluten till värdenheten (vanligtvis datorer) och B är den som ansluts till USB-enheten (t.ex. en skrivare eller en extern hårddisk).

  • Standardkablar används oftast direkt i datorer för att ansluta extrautrustning som exempelvis en skrivare.
  • Mini-USB används ofta på externa enheter.
  • Micro-USB är vanlig på mobiltelefoner och används då för dataöverföring och laddning.

Olika typer av USB

Skrivarkabel

Standard typ A är den anslutning som passar in i din dator. Det är denna som finns på ett vanligt USB-minne. Standard typ B är den anslutning som vanligtvis passar in i en skrivare. Det är således standard typ A till typ B som du använder när du ansluter en skrivare till datorn. 

Tänk på att det oftast inte medföljer en USB-kabel när du köper en skrivare.

USB 1, 2, 3...?

Det finns flera olika versioner av USB. Nedan följer de olika versionerna och överföringshastigheter de stöder: 

USB comparison jämförelse

Version 2.0 har länge varit den vanligaste varianten. På senare tid har USB 3.0 blivit allt vanligare. USB 3.0 identifieras genom att den är blå inuti USB-porten. Förutom att stödja en högre överföringshastighet, stöder också snabbare laddning via USB än sin föregångare version 2.0.

Alla versioner av USB är bakåtkompatibla. Detta innebär att om du har en USB 3.0-anslutning på din dator, kan du använda detta för att ansluta USB 2.0-enheter. Du kommer dock bara att få ut de hastigheter som den äldre USB-versionen stöder.

Se vårt sortiment av USB-kablar här.