Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer

Allt du behöver veta om USBUSB står för Universal Serial Bus och denna anslutning använder du dig av när du vill överföra data mellan två enheter, till exempel mellan din dator och din skrivare.

USB-anslutningar känns främst igen på symbolen:


Det finns tre sorters USB-anslutningar – standard typ, mini och micro. Dessa är i sin tur indelade i A och B. A är i regel den som kopplas till värdenheten (vanligtvis datorn) och B den till själva USB-enheten (exempelvis skrivaren).

Standard typ A är den anslutning som passar till datorer. Det är denna som finns på ett vanligt USB-minne. Standard typ B är den anslutning som vanligtvis passar till skrivare. Det är alltså standard typ A till typ B som du ska använda när du kopplar din skrivare till din dator.
Tänk på att det vanligtvis aldrig följer med en USB-kabel när du köper din skrivare.
 


Mini- respektive Micro-anslutning använder du vanligtvis när du kopplar din mobiltelefon, kamera eller MP3-spelare till din dator. Vilken av anslutningarna du ska ha beror givetvis på vilken anslutning din enhet har.

Det finns flera versioner av USB-anslutningar. De olika versionerna klarar olika överföringshastigheter:
 
Low Speed: Upp till 1,5 Mbit/sekund Version 1.0
Full Speed: Upp till 12 Mbit/sekund Version 1.1
High Speed: Upp till 480 Mbit/sekund Version 2.0
Superspeed: Upp till 5000 Mbit/sekund Version 3.0


Version 2.0 är den vanligaste och ger en maximal överföringshastighet på 480 Mbit/sekund, det vill säga High-Speed. Denna version är bakåtkompatibel med tidigare versioner.

Den senaste versionen av USB-anslutningar är 3.0. Denna har en maximal överföringshastighet på 5000 Mbit/sekund, det vill säga Superspeed. Med denna kan överföring av data ske åt båda riktningarna samtidigt, vilket ger ännu snabbare överföring. 3.0 kan användas till USB-anslutningar med 2.0.

Klicka här för att se hela vårt sortiment av USB-kablar!