Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse och för att anpassa reklambudskap. Vi säljer inte din information. Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke. Genom att klicka på Jag accepterar godkänner du cookies.

När det är dags att byta ut den gamla glödlampan i våra hem är det LED-lampan som tar över. Fördelarna med detta är många. LED-teknologi gör att en lampa förbrukar betydligt mindre energi och har avsevärt mycket längre livslängd. Det kan vara lite knepigt att lära sig de nya begreppen, men vi lovar – det är värt det! Att byta ut en befintlig glödlampa mot en LED-lampa innebär en generell energibesparing på upp till 80%. Det blir många kronor om du byter ut alla lampor i ditt hem!


30 års livslängd

När du köper en LED-lampa kan du räkna med att inte behöva byta ut den igen på väldigt länge! Andersson LED-lampor har en brinntid på cirka 30 000 timmar, vilket är ungefär 3,5 år. Beräknat på 2,7 timmars användning per dag ger det en genomsnittlig livslängd på hela 30 år! Som jämförelse har en glödlampa en brinntid på ungefär 1000 timmar.


Fördelar mot glödlampan

Förutom extremt mycket längre livslängd så påverkas inte heller en LED-lampa på samma sätt som en glödlampa av att tändas och släckas ofta. En LED-lampa avger heller ingen värme samt att de är helt kvicksilverfria och innehåller heller inga andra tungmetaller. Spara energi, pengar och på miljön med en lågenergi-LED-lampa. När du ersätter en glödlampa med en LED-lampa sparar du ungefär 80% energi, och varje lågenergilampa sparar cirka 600 kronor under sin livslängd.


Glöm watt och lär dig lumen

Vi har länge lärt oss prata om ljusstyrkan på lampor i watt, men det anger egentligen bara energiförbrukningen. Ett mer relevant värde idag är lumen (lm) som anger just ljusflödet. I och med att lamporna blir allt mer energieffektiva så ändras LED-lampans wattal med tiden, medan lumenvärdet är konstant. Därför kan du ibland se lite olika värde på LED-lampans wattal som ska motsvara glödlampans wattal. Därav är det viktigare att lära sig är lumentalet. Här är en tabell som visar ungefärliga motsvarande wattal samt lumenvärde till de traditionella watt-talen hos glödlampan. 

Vad är en filamentlampa?

En filamentlampa är snygga lampor med klart glas och rundstrålande sken på 300° som är perfekta i designlampor eller som nakna ljuskällor utan lampskärmar i vanliga skruvsocklar. De passar självklart även bra under en lampskärm då lampan lyser både uppåt och neråt mot sockel och bordsyta. En LED-filamentlampa ser ut precis som en traditionell glödlampa med leddioder istället för glödtrådar som ger ett mysigt och inbjudande ljus.En filamentlampa av LED-typ har dock den enorma fördelen mot glödlampan att den förbrukar mycket mindre energi och har betydligt längre livslängd.


Kelvinskalan

Alla ljuskällor har en färgtemperatur som anges i Kelvingrader (K). Olika temperaturer lämpar sig för olika ändamål och platser. Runt 4000 K anses vara vitt, men det kan kännas ganska "sterilt" och inte så passande som allmänbelysning, men däremot som läsbelysning. Låg siffra ger varmare ljus och ju högre siffra desto kallare (blåare) sken ger lampan. 


Filament LED-lampor

En filamentlampa passar perfekt som tak- eller fönsterlampa utan skärm för en modern och industriell look. E14 eller E27. Finns också som dimbar.

Se vårt utbud

Dimbara LED-lampor

Lampan kan dimras så du kan få rätt stämning och ha passande ljus oavsett om du vill koppla av eller bli upplyst med bra belysning. E14 eller E27

Se vårt utbud

LED-Spotlight

Spotlighten tänds direkt utan fördröjning och har en medellivslängd på 30 år. Finns både med och utan dim-funktion. 

Se vårt utbud

E14 = Liten sockel

LED-lampa med liten sockel, är en så kallad E14-fattning. Sockeln och den lilla korta formen gör att lampan passar i till exempel takkronor, fönster- och bordslampor. Vissa av dem kan dimras så du kan få rätt stämning och ha passande ljus oavsett om du vill koppla av eller bli upplyst med bra belysning.

Till andersson LED E14

E27 = Stor sockel

LED-lampa med en stor sockel, är en så kallad E27-fattning som gör att lampan passar i till exempel utomhusarmaturer och tak- och bordslampor. Vissa av dem kan dimras så du kan få rätt stämning och ha passande ljus oavsett om du vill koppla av eller bli upplyst med bra belysning.

Till andersson LED E27