Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse och för att anpassa reklambudskap. Vi säljer inte din information. Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke. Genom att klicka på Jag accepterar godkänner du cookies.

Bildsensor - fördjupning

Vad är en bildsensor?

Här har vi tänkt förklara skillnaderna mellan de olika bildsensorer som finns på marknaden. Vi kommer främst beröra själva storleken och hur den påverkar dina bilder och ditt fotande. En bildsensor, även kallad bildomvandlare är den del av kameran som fångar upp och omvandlar bilden till en elektrisk signal. Det är sensorn som skapar själva bilden och omvanlar det inkomande ljuset till pixlar som är bildens byggstenar. Det finns olika typer av sensorer och de vanligaste är CCD eller CMOS-sensor. Storleken på bildsensorn mäts oftast i tum.

Storlekens betydelse

1. Större sensor = mindre bildbrus
Idag finns det en rad olika storlekar på bildsensorer. Från mobiltelefonens 1/3,2-tum sensor till systemkamerans fullformat-sensor. När det kommer till fotograferande har storleken en verklig betydelse för bildernas kvalitet. Med en större bildsensor har du större pixlar vilket ger en högre elektrisk signal. Detta minskar behovet av en s.k signalförstärkning som leder till brus i bilderna. 

2. Större sensor = suddiga bakgrunder
Förutom minskat bildbrus är det också lättare att få till en så kallad bokéh. Det betyder att bakgrunden får en viss oskärpa och du får en fin suddig bakgrund. En bokéh gör att  motivet får större fokus och bilden upplevs mer proffsig och kvalitativ. 

Bild tagen med stor bländare = kort skärpedjup

3. Större sensor = bättre i svagt ljus

Med större sensor kan även mer ljus nå varje pixel. Det resulterar i bättre bilder i svaga ljusförhållanden. Du minskar också behovet av blixt och kan behålla känslan och värmen i bilden. Det dynamiska omfånget blir också bättre när din sensor är större vilket innebär att du kan få mer kontrast- och färgrika fotografier. 

Olika storlekar på sensorn

Som vi kan se på bilden nedan finns det en rad olika storlekar på bildsensorer till din kamera. Den största på bilden kallas för fullformat och används främst i avancerade systemkameror så som Canon 5D mark II eller Nikon D800. Fortsätter vi neråt i stegen har vi APS-C sensorerna som används i de vanligaste systemkamerorna så som Canon 550D och Nikon D5100.

Vidare neråt hittar vi en intressant standard, som kallas för Micro Four Thirds. Denna standard finns endast i kompakta systemkameror från Olympus och Panasonic. Det som standarden innefattar är en 4/3 tum sensor och en speciell objektivfattning. 1 tums-sensorn tillhör i första hand Nikon 1 som är Nikons kompakta systemkameror. Ett steg ner hittar vi  2/3" som oftast finns i lite mer avancerade kompaktkameror, exempelvis Fujifilm X10.

Bildsensorstorleken på 1/2,5 tum är den överlägset vanligaste bland de kompaktkameror som finns på marknaden. Den finns i kameror som exempelvis Sony W690. Allra längst ner hittar vi en sensor på 1/3,2 tum. Det är storleken som finns i iPhone 4 och vi ser tydligt hur stor skillnad det är mellan en kompaktkamera och en mobiltelefon.


Vill du veta ännu mer?

Vill du gå ännu mer på djupet inom något ämne? Välj någon av länkarna nedan så förklarar vi ännu mer!

  • Fototips - Lär dig mer om hur du tar bra bilder