Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse och för att anpassa reklambudskap. Vi säljer inte din information. Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke. Genom att klicka på Jag accepterar godkänner du cookies.

Så funkar Bluetooth

Bluetooth är en licensfri standard för kommunikation som elektroniktillverkare fritt kan använda till sina enheter. Systemet fungerar så att det bygger upp små nätverk, så kallade Piconet där enheter kan kommunicera med varandra. Överföringshastigheten var ursprungligen på 721 kbit/s men har nu uppåt 3 Mbit/s i de senare versionerna med EDR - Enhanced Data Rate.

Profiler
Alla Bluetoothenheter ingår i en eller flera så kallade profiler som beskriver vad enheter stödjer för funktioner. Vad man måste ha i åtanke är att alla enheter man tänkt använda ihop måste ha stöd för profiler man tänkt använda. Här kommer en lista på de vanligaste profilerna och vad de används till:

Klass      Räckvidd          Typisk tillämpning
Klass 1    Upp till 100 m     Enheter utan strömbegränsning
Klass 2    Upp till 10 m       Batteridrivna enheter
Klass 3    Upp till 5 m         Mindre batteridrivna enheter

A2DP - Advanced Audio Distribution Profile
Innehåller alla funktioner som behövs för att överföra stereoljud. Som bland annat används för att överföra musik från en mobiltelefon till ett headset.

AVRCP - Audio / Video Remote Control Profile
Denna profil är ett standardgränssnitt för fjärrkontroller, som ger möjlighet att styra musik på mobiltelefon, TV, stereo eller annan A/V-utrustning med AVRCP stöd.

HFP - Hands Free Profile
HFP är en profil anpassad för kommunikation mellan mobiltelefon och bilmonterade handsfrees. 

FTP - File Transfer Profile
En gemensam profil som gör det möjligt att se och använda filerna på andra enheter som stöder denna profil. Detta omfattar stöd för att lista mappar, gå till mappar, hämta filer, placera filer och ta bort filer på andra enheter. 

HSP - Headset Profile

En av de vanligaste profilerna som gör det möjligt att kommunicera mellan en Bluetooth-headset och en mobiltelefon till exempel. HSP stödjer standardfunktioner som återuppringning, svara, lägga på och ändra volymen.

VDP - Video Distribution Profile

Överför video. Används till exempel för streaming av video från en dator till en bärbar spelare eller från en digital videokamera till en TV.