Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer

Så funkar Bluetooth

Bluetooth är en licensfri standard för kommunikation som elektroniktillverkare fritt kan använda till sina enheter. Systemet fungerar så att det bygger upp små nätverk, så kallade Piconet där enheter kan kommunicera med varandra. Bluetooth använder det licensfria 2,4 GHz–bandet och sänder på låg effekt – 2,5 mW är vanligast. Datahastigheten var ursprungligen på 721 kbit/s men har nu uppåt 3 Mbit/s i de senare versionerna med EDR - Enhanced Data Rate.
 
Klass Räckvidd Typisk tillämpning
Klass 1 Upp till 100 m Enheter utan strömbegränsning
Klass 2 Upp till 10 m Batteridrivna enheter
Klass 3 Upp till 5 m Mindre batteridrivna enheter

Standarden består av två delar – kärna och profiler. Kärnan – ”Bluetooth Core” – bestämmer hur kommunikationen ska gå till och avgör strömförbrukning och toppfart. Version 2.1 och 3.0 är vanligast för kärnan idag, men för headset har det liten praktisk betydelse – andra faktorer är viktigare för hur bra headsetet fungerar. Däremot är versionen ett bra mått på åldern på kretsarna under skalet på headsetet.

Profiler
Alla Bluetoothenheter ingår i en eller flera så kallade profiler som beskriver vad enheter stödjer för funktioner. Vad man måste ha i åtanke är att alla enheter man tänkt använda ihop måste ha stöd för profiler man tänkt använda. Här kommer en lista på de vanligaste profilerna och vad de används till:
 

A2DP – Advanced Audio Distribution Profile
Innehåller alla funktioner som behövs för att kunna överföra stereoljud. Används vid överföring av t.ex. musik från en mobiltelefon till ett headset.
AVRCP – Audio/Video Remote Control Profile
Denna profil är ett standardgränssnitt för fjärrkontroller, som ger dem möjlighet att styra musik på mobiltelefonen, TV, stereo eller annan A/V-utrustning med AVRCP-stöd.
aptX
Bäst musikkvalitet ger headset med stöd för aptX – en ny kodningsteknik som minskar kompressionsartefakterna samtidigt som batteritiden blir bättre.
EDR – Enhanced Data Rate
EDR höjer överföringshastigheten från 721 kbit/sekund till 3 Mbit/sekund. I de flesta fall duger även den lägre hastigheten för stereoljud av bra kvalitet, men EDR ger större marginaler.
FTP – File Transfer Profile
En väldigt vanlig profil som gör det möjligt att utforska andra enheter filsystem som också har denna profil. Inkluderar stöd för lista mappar, gå till mappar, hämta filer, placera filer och radera filer på den andra enheten.
HFP – Hands Free Profile
HFP är en profil anpassad för kommunikation mellan mobiltelefon och bilmonterade handsfrees.
HSP – Headset Profile
En av de vanligaste profilerna vilket möjliggör kommunikation mellan Bluetooth-headset och t.ex. en mobiltelefon. Standardfunktioner så som ringa, svara, lägga på och ändra volymen har HSP stöd för.
VDP – Video Distribution Profile
Tillåter överföring av videoström. Används vid t.ex. strömning av video från en dator till en portabel spelare eller från en digital videokamera till TV.


 

Klicka här för att se hela vårt sortiment av Bluetooth-headsets!