Dags för en ny dammsugare men svårt att välja?

Vilken dammsugare du behöver beror bland annat på hur stor bostad du har och hur högt ljud du står ut med. Att dammsuga är betydligt lättare om maskinen är smidig och lätthanterlig. Det finns numera små och ganska behändiga dammsugare som fungerar bra. Motorn som driver sugfläkten har normalt en effekt på mellan 1 000 och 2 000 watt. Högre wattal behöver inte alltid betyda bättre sugeffekt. En bra dammupptagningsförmåga beror på en kombination av sugeffekten och munstyckets utformning.

Dammsugare

Bra redskap är A och O för en effektiv och enkel städning. Se till att investera i en bra dammsugare som passar ditt hem och dina behov. Några saker att tänka på inför ditt köp är hur stort du bor, vilken vikt dammsugaren bör ha, hur stor yta som ska dammsugas och om du behöver en modell med extra hög kapacitet eller om du klarar dig med en mindre effektfull. Oavsett om du letar efter en energieffektiv eller tystgående dammsugare hittar du det hos oss.

Handdammsugare

En handdammsugare drivs med laddningsbara batterier och låter dig därmed städa sladdlöst. Batteriet laddas via en nätansluten väggupphängning. En handdammsugare är ett utmärkt val för dig som bor litet eller som på ett enkelt och smidigt sätt vill komplettera den regelbundna dammsugningen.

Robotdammsugare

Robotdammsugare gör jobbet åt dig! Den går att köra på alla typer av golv och ställer in borstarna automatiskt utifrån underlaget. Robotdammsugare har olika funktioner beroende på vilken prisklass man väljer. Allt från schemaläggning med app, fjärrkontroll, timer inställning så att robotdammsugare gör jobbet när du är på jobbet, till virtuella väggar så att den utesluter ett rum du inte vill att den ska städa. Robotdammsugare är utrustade med sensorer, vilket gör att den inte kör på saker eller faller ner för trappor. 

Påslösa dammsugare

Fördelen med påslösa dammsugare är att sugeffekten konstant är densamma oavsett mängd damm som finns i behållaren. Du slipper utgifter för dammsugarpåsar och tömmer istället dammbehållaren direkt i soppåsen.

Grovdammsugare

Slipdamm och liknande, till exempel gips från väggar, är inte bra för en vanlig golvdammsugare då filtret sätts igen och motorn blir lätt för varm. Istället är grovdammsugare idealisk vid renoveringar, garaget, källaren, hobbyrummet, snickarboden eller rengöring i bilen etc.

Ångtvätt

Ångrengöring är både en effektiv och miljövänlig lösning. Med en ångtvätt kan du rengöra nästan allt i hemmet, från golv, fönster och textilier till vitvaror och svåråtkomliga utrymmen. Den heta ångan dödar bakterier och löser effektivt upp alla typer av smuts, helt utan kemikalier.


Nedan följer några saker att tänka på vid val av dammsugare:

Storlek

Stora dammsugare är svårare att få plats med i städskåpet. De är också tyngre att släpa omkring på. Bor du i en villa med trappor så kanske en lättare dammsugare är att föredra framför en tyngre? Numera finns det mindre och lättare dammsugare med god dammupptagningsförmåga.

Ljud

Vissa dammsugare låter mycket. Grovt förenklat innebär en högre motoreffekt oftast en högre ljúdnivå. Idag finns dock många modeller på marknaden med speciella system för att minska ljudnivån. Vissa modeller har också variabelt varvtal som minskar ljudnivån men då minskar också sugförmågan.

Slangen

Slangen ska vara böjlig och följsam. När den är fäst ovanpå dammsugaren blir det lättare att suga rent möbler, textilier och trappor. Sugeffekten kan behöva sänkas för ömtåliga saker som tavlor och textilier. Sugeffekten regleras genom ett spjäll i rörskaftet (vilket ökar ljudnivån), eller med ett reglage som sänker motorns varvtal (vilket minskar ljudnivån).


Dammsugarpåse

Dammsugarpåsen ska vara lätt att byta. Det är bra att byta påse ofta eftersom dammsugaren suger bättre om det inte är för mycket smuts i den. Det minskar också risken för dålig lukt från påsens innehåll. De bästa påsarna har en "gardin" som hindrar att dammet i påsen virvlar ut när du tar ut den ur dammsugaren. Påsar i nya material utvecklas också och istället för papperspåse finns nu påsar i ett fibermaterial som ska vara mer slitstarkt och inte släppa igenom dammpartiklar så lätt. Numera finns också påslösa dammsugare, så kallade cyklondammsugare. Där tömmer man istället hela dammbehållaren, vilket kan upplevas lite ohygieniskt. Fördelen är att man slipper kostnaden för påsarna.


Hantering

Att dammsuga är fysiskt krävande. Därför är det viktigt att dammsugaren har bra grepp för händerna. Är den följsam och lätt att vända? Är reglagen lätta att ställa in? Passar de dina händer? Är dammsugaren lätt att bära? Rullar den lätt?

Funktion

Några viktiga delar: Munstycket ska ha låg friktion mot både matta och hårt golv, även då maskinen går på full effekt. Det ska också gå lätt att skifta mellan hårt och mjukt underlag. Munstycken som inte behöver ställas om manuellt, universalmunstycken, är lättare att hantera.

Stora hjul 

Stora hjul gör att dammsugaren går lättare över trösklar. Många modeller är gjorda för länder där trösklar sällan förekommer. Dammsugaren ska vara lätt att dra med sig både på mattor och hårda golv. På så sätt undviker man också repor i exempelvis parkett.


Filtret

Filtret sitter mellan motorn och påsen. Det skyddar motorn från skräp om påsen går sönder. Dessutom har de flesta modeller ett tätare filter efter motorn.

Röret

Röret kan bestå av en eller två delar eller vara ett teleskoprör, det vill säga utdragbart. Det ska vara lätt att ta isär och gärna kunna regleras steglöst till rätt längd, samtidigt som det ska sitta stadigt när man dammsuger.

Sladden

Sladden rullas in automatiskt. Numera finns det sladdar på upp till tolv meter. Det finns också "komfortvindor" som automatiskt håller sladden sträckt mellan dammsugaren och vägguttaget.


Olika typer av munstycken

Kombinationsmunstycke (för golv och mjuka mattor)
Textilmunstycke (mjuk, tät borste för möbler)
Fogmunstycke (med smalare öppning som ger starkare sug - bra mellan dynor i stoppade möbler och andra smala utrymmen).

Filter

För dammallergiker är damm en hälsofara. Då behövs speciella filter som renar utblåsningsluften. Det finns två sorters filter, mikrofilter och hepafilter. Mikrofilter kallas även hygien- eller miljöfilter. Hepafilter är extratäta filter och kallas ibland absolutfilter eller S-klassfilter. Dessa filter stoppar även mycket små partiklar, mikrodamm, som kan orsaka allergiska besvär. Hepafiltren kan variera mycket i pris, från och bör bytas varje eller vartannat år, beroende på hur mycket man dammsuger. Följ tillverkarens rekommendationer.

HEPA 11-filter renar luften upp till 95%
HEPA 12-filter renar luften upp till 99,5%
HEPA 13-filter renar luften upp till 99,95%

Sugeffekt

Ju mer damm det är i påsen, desto svårare har luften från fläkten att ta sig igenom. Påsens storlek, sugeffekten och munstyckets utformning har störst inverkan på hur bra golvdammsugaren suger. Till skillnad från golvdammsugare har påslösa dammsugare samma sugeffekt konstant på grund av att den inte har en dammpåse i sig.