Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer

Dammsugare

Dags för en ny dammsugare men svårt att välja?

Vilken dammsugare du behöver beror bland annat på hur stor bostad du har och hur högt ljud du står ut med. Att dammsuga är betydligt lättare om maskinen är smidig och lätthanterlig. Det finns numera små och ganska behändiga dammsugare som fungerar bra. Motorn som driver sugfläkten har normalt en effekt på mellan 1 000 och 2 000 watt. Högre wattal behöver inte alltid betyda bättre sugeffekt. En bra dammupptagningsförmåga beror på en kombination av sugeffekten och munstyckets utformning.

Nedan följer några saker att tänka på vid valet av dammsugare:

Storlek
Stora dammsugare är svårare att få plats med i städskåpet. De är också tyngre att släpa omkring på. Har du en trappa hemma är det bra med en dammsugare som inte ramlar ner från trappstegen när du dammsuger. Somliga dammsugare väger uppemot 10 kilo, vilket gör dem svåra att hantera. Numera finns det mindre och lättare dammsugare med god dammupptagningsförmåga.

Ljud
Vissa dammsugare låter mycket. Grovt förenklat innebär en högre motoreffekt oftast en högre ljúdnivå. Idag finns dock många modeller på marknaden med speciella system för att minska ljudnivån. Vissa modeller har också variabelt varvtal som minskar ljudnivån med då minskar också sugförmågan.

DammsugarpåsarDammsugarpåse

Dammsugarpåsen ska vara lätt att byta. Det är bra att byta påse ofta eftersom dammsugaren suger bättre om det inte är för mycket smuts i den. Det minskar också risken för dålig lukt från påsens innehåll. De bästa påsarna har en "gardin" som hindrar att dammet i påsen virvlar ut när du tar ut den ur dammsugaren. Påsar i nya material utvecklas också och istället för papperspåse finns nu påsar i ett fibermaterial som ska vara mer slitstarkt och inte släppa igenom dammpartiklar så lätt. Numera finns också påslösa dammsugare, så kallade cyklondammsugare. Där tömmer man istället hela dammbehållaren, vilket kan upplevas lite ohygieniskt. Fördelen är att man slipper kostnaden för påsarna.

Hantering
Att dammsuga är fysiskt krävande. Därför är det viktigt att dammsugaren har bra grepp för händerna. Är den följsam och lätt att vända? Är reglagen lätta att ställa in? Passar de dina händer? Är dammsugaren lätt att bära? Rullar den lätt?

Funktion
Några viktiga delar: Munstycket ska ha låg friktion mot både matta och hårt golv, även då maskinen går på full effekt. Det ska också gå lätt att skifta mellan hårt och mjukt underlag. Munstycken som inte behöver ställas om manuellt, universalmunstycken, är lättare att hantera.

Filtret sitter mellan motorn och påsen. Det skyddar motorn från skräp om påsen går sönder. Dessutom har de flesta modeller ett tätare filter efter motorn.

Slangen ska vara böjlig och följsam. När den är fäst ovanpå dammsugaren blir det lättare att suga rent möbler, textilier och trappor. Sugeffekten kan behöva sänkas för ömtåliga saker som tavlor och textilier. Sugeffekten regleras genom ett spjäll i rörskaftet (vilket ökar ljudnivån), eller med ett reglage som sänker motorns varvtal (vilket minskar ljudnivån).

Röret kan bestå av en eller två delar eller vara ett teleskoprör, det vill säga utdragbart. Det ska vara lätt att ta isär och gärna kunna regleras steglöst till rätt längd, samtidigt som det ska sitta stadigt när man dammsuger.

Stora hjul gör att dammsugaren går lättare över trösklar. Många modeller är gjorda för länder där trösklar sällan förekommer. Dammsugaren ska vara lätt att dra med sig både på mattor och hårda golv. På så sätt undviker man också repor i exempelvis parkett.

Sladden rullas in automatiskt. Numera finns det sladdar på upp till tio meter. Det finns också "komfortvindor" som automatiskt håller sladden sträckt mellan dammsugaren och vägguttaget.

Olika typer av munstycken
Kombinationsmunstycke (för golv och mjuka mattor)
Textilmunstycke (mjuk, tät borste för möbler)
Fogmunstycke (med smalare öppning som ger starkare sug - bra mellan dynor i stoppade möbler och andra smala utrymmen).

Filter
För dammallergiker är damm en hälsofara. Då behövs speciella filter som renar utblåsningsluften. Det finns två sorters filter, mikrofilter och hepafilter. Mikrofilter kallas även hygien- eller miljöfilter. Hepafilter är extratäta filter och kallas ibland absolutfilter eller S-klassfilter. Dessa filter stoppar även mycket små partiklar, mikrodamm, som kan orsaka allergiska besvär. Hepafiltren kan variera mycket i pris, från och bör bytas varje eller vartannat år, beroende på hur mycket man dammsuger. Följ tillverkarens rekommendationer.

HEPA 11-filter renar luften upp till 95%
HEPA 12-filter renar luften upp till 99,5%
HEPA 13-filter renar luften upp till 99,95%

Sugeffekt
Ju mer damm det är i påsen, desto svårare har luften från fläkten att ta sig igenom. Påsens storlek, sugeffekten och munstyckets utformning har störst inverkan på hur bra golvdammsugaren suger. Till skillnad från golvdammsugare har påslösa dammsugare samma sugeffekt konstant på grund av att den inte har en dammpåse i sig.

Påslös dammsugare
Fördelen med påslösa dammsugare är att sugeffekten konstant är densamma oavsett mängd damm som finns i behållaren.

Handdammsugare
Laddningsbara dammsugare, eller handdammsugare, drivs med laddningsbara batterier. Batteriet laddas via en nätansluten väggupphängning. Prestandan är betydligt svagare än på en slangdammsugare, och den laddningsbara dammsugaren kan inte ersätta en vanlig. Men den hjälper till att snabbt få bort damm, sand och liknande smuts från släta ytor. En del små dammsugare kan vara besvärliga att tömma.

Grovdammsugare
Slipdamm och liknande, till exempel gips från väggar, är inte bra för en vanlig golvdammsugare då filtret sätts igen och motorn blir lätt för varm. Istället är grovdammsugare idealisk vid renoveringar, garaget, källaren, hobbyrummet, snickarboden, rengöring i bilen etc.

Robotdammsugare
Robotdammsugare gör jobbet åt dig! Robotdammsugare går att köra på alla typer av golv och ställer in borstarna automatiskt utifrån underlaget. Robotdammsugare har olika funktioner beroende på vilken prisklass man väljer. De har en stor bredd på sina funktioner, allt ifrån fjärrkontroll, timer inställning så att robotdammsugare gör jobbet när du är på jobbet, till virtuella väggar så att den utesluter ett rum du inte vill att den ska städa. Robotdammsugare är utrustade med sensorer runt hela sig, vilket gör att robotdammsugaren inte kör på saker eller faller ner för trappor. Eftersom robotdammsugaren har stötfångare nuddas möbler bara lite lätt innan roboten ändrar riktning.

Så den största frågan är, vad gör du medan robotdammsugaren gör jobbet?