Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer

Slipp döda zoner och dålig täckning i delar av huset

Idag har de allra flesta wifi eller trådlöst internet i hemmet och många har också flera andra enheter som använder sig av Internet. Ett problem som många människor upplever är att täckningen är dålig i vissa rum - särskilt om de har ett större hus eller flera våningar. Det finns flera typer av produkter som erbjuder en lösning på problemet. Bl.a är en accesspunkt eller Homeplug ett mycket enkelt sätt att lösa detta. Och de flesta är mycket lätt att installera och använda.

Accesspunkt / repeater

En repeater gör precis vad namnet avslöjar - de repeterar wifi-signaler den får från routern. Även om signalen eller täckningen inte är så bra när det sitter, klarar den att plocka upp vad routern sänder ut. Det kan då förstärka och sända samma signal igen från den punkt där den sitter. Detta innebär att täckningen förlängs och du kan använda samma Internetanslutning på platser där du hade tidigare problem med långsamt internet.

Vad sägs om enheter som kräver en kabelanslutning?
Många av produkterna är fullständigt trådlösa, och helt enkelt placeras i ett vägguttag på en lämplig plats så att de inte är syns. Några av dem har en "Ethernet-port" - vilket innebär att du kan använda den som en nätverksadapter. Ett nätverkskort används för enheter som inte stöder wifi och behöver kabelanslutning till Internet. Utan ett nätverkskort, måste du sedan ta en kabel från routern till enheten obekväm om dessa befinner sig i olika delar av huset. En repeater med Ethernet-port som du kan sätta i en plugg i eller bredvid den enhet som behöver en trådbunden anslutning (t ex., A Smart TV eller en stationär PC) och bara dra sladden en liten bit och därmed frigöra fula kablar hela huset.

Powerline / Homeplug

Ett elnät gör ungefär samma som en accesspunkt, men i stället för att skicka trådlösa signaler går signalerna genom elnätet och omvandlar eluttaget till ett nätverksuttag. Placera en adapter i ett eluttag och anslut den till en nätverksenhet (router eller modem). Den andra adaptern sätter du i det rum där du saknar internet. Bredband är ofta snabbare än trådlöst - och elnät kan använda denna kapacitet utan att behöva dra en ny kabel. Du använder bara de kablar som redan finns bakom väggarna.

Skillnad mellan elnät och repeater
Den stora skillnaden mellan repeater och elnät är att en repeater förlänger trådlösa signalen och en elledning sträcker trådbundet nätverk. En repeater är därför bra att använda om den plats där du placerar faktiskt har wifi täckning, även om det inte är tillfredsställande. Powerline kan användas för att expandera Internet till en plats där det överhuvudet inte finns täckning.

Täckning på två olika ställen i samma hus


Täckning överlappning


Kapacitet och standard

Precis som en router, har de olika produkterna varierande kapacitet och standard. Vilken du ska välja beror på hur många enheter som ska dra nytta av Internet-anslutningen och till vad. I produktbeskrivningen nämns alltid hastigheter. Vanliga hastigheter är 300 Mbit / s eller 450 Mbit / s. 300 Mbit / s är tillräckligt för ca 5 enheter och 450 Mbit / s kan leverera till cirka 7 enheter. Streaming och nedladdning kräver mycket och kan göra nätet långsammare.

Det finns också olika nätverkstandarder: 802.11 a, n, b, g eller AC. Flera AP är bakåtkompatibla och fungerar med en lägre standard, men om du har samma standard på routern och repeatern fungerar det garanterat. Läs mer här.