Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse och för att anpassa reklambudskap. Vi säljer inte din information. Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke. Genom att klicka på Jag accepterar godkänner du cookies.

Snabba & enkla grillrecept

Grillat är både gott och enkelt - men behöver du kanske inspiration? Det mesta blir godare när det fått ligga på gallret en stund - kött, fisk, fågel, grönsaker, pizza och till och med desserten! Kanske att något av nedanstående recept skulle passa?


Vegetariskt

Vegetariska foliepaket med färskpotatis

Ingredienser:
Färskpotatis
Quornbitar
Vitlöksmarinad
Squash
Färska champinjoner
Majskolv
Smör
Vitlök
Fetaost
Aluminumfolie


Så gör du: Skär alla grönsaker i skivor, ca en cm tjocka och lägg i marinad ca en timme innan grillning. Lägg sedan alla grönsaker i ett foliepaket. Klart. Skölj och förkoka färskpotatisen i ca 10 min. Lägg sedan potatisen i ett eget foliepaket med smör och ev. vitlök samt en nypa salt. På slutet av grilltiden, lägg i lite fetaost över potatisen och låt osten smälta innan servering.

Honungsglacerad chevretoast med rostade pinjenötter

Ingredienser:
Lantbröd
Smör
Tomat
Chevreost
Honung
Pinjenötter
Ruccola
Aluminumfolie


Så gör du: Smöra en skiva lantbröd och lägg den på en bit aluminiumfolie. Lägg på lök, tomat och chevreost. Ringla lite honung över och toppa med pinjenötter. Lägg på grillen tills osten smält lite och fått färg (OBS aluminumfolien ska vara öppen, endast för att behålla honungen). Serveras med ruccola.

Grilloumiburgare

Ingredienser:
Halloumi
Hamburgerbröd
Ananas
Guacamole
Isbergssallad
Smör 


Så gör du: Grilla halloumin i eget vald storlek. När ena sidan grillats klar slänger du på en skiva ananas på grillen. Grilla ananasen och halloumin på båda sidorna. När ananasen och halloumin nästan är klara, smöra hamburgerbrödet på insidorna och grilla det snabbt. Börja med att lägga upp brödets undersida på en tallrik, lägg sedan på ett stort blad isbergssalld, halloumin, guacamole, annanas och sist brödets överdel.


Fisk och skaldjur

Laxburgare

Ingredienser:
500g skinn- och benfri laxfilé
1 ägg
1 dl ströbröd
Saft och skal från en halv lime
Salt och citronpeppar
1-2 msk dijonsenap
Olja och mjöl
Aluminumfolie


Så gör du: Blanda ägg ströbröd, kryddor, lime och ev senap. Låt stå en stund. Mixa laxen till en grov färs. Blanda allt och forma burgare. Pensla burgarna med olja och vänd i mjöl. Grilla på hett galler. Är burgarna lösa kan man lägga folie emellan och grilla först för att efter en stund grilla direkt på gallret. Ca 4-5 minuter på varje sida lite beroende på tjocklek. Servera med hamburgerbröd, valfria tillbehör och dressing. 

Grillad lax och örtmajonnäs

Ingredienser:
600 g laxfilé
1 msk limesaft
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
Aluminumfolie
Örtmajonäs:
1 kruka basilika
1 1/2 dl majonnäs
2 tsk pepparrotspasta
1 msk limesaft 


Så gör du: Hacka basilikan. Blanda ihop ingredienserna till örtmajonnäsen och låt dra i kylskåp till serveringen. Blanda ihop limesaft, salt och peppar. Pensla laxen med blandningen. Packa in laxen i folie. Grilla cirka 20 minuter. Servera med örtmajonnäs, potatis och en fräsch sallad.

Marinerade grillade räkor

Ingredienser:
3 vitlöksklyftor, hackad
1 dl olivolja
1/2 dl tomatsås
2 msk rödvinsvinäger
2 msk hackad färsk basilika
1/2 tsk salt
1/4 tsk cayennepeppar
800 g färska räkor, skalade


Så gör du: Rör ihop vitlök, olivolja, tomatsås och rödvinsvinäger i en stor skål. Krydda med basilika, salt och cayennepeppar. Lägg räkor i skålen och rör tills dem är jämnt belagda. Täck och ställ skålen i kylskåpet i 30 minuter till 1 timme, rör om en eller två gånger. Värm grillen till medelvärme. Sätt räkor på spett, genom räkstjärten och nära huvudet. Olja gallret och grilla spetten ca 2 till 3 minuter per sida.


Kött

Smarriga grillade lammribs

Ingredienser: 
2 stycken lagom stora lammribs (minst fyra ribs per person).
Marinad:
1 del olja
2 del rödvinsvinäger
1 msk socker
3 tsk salt
Rosmarin efter smak, helst färsk på kvist
Vitlök efter behag!
1 röd medelstark chili (urkärnad) finhackad


Så gör du: Massera in marinaden i lammet, fyll i de små skårorna mellan benen med marinaden. Tag gärna en lång rosmarinkvist tryck den igenom den köttigaste delen av ribsen och låt vila, gärna över natten. Grilla sedan omsorgsfullt på medelvarm grill tills dess att den är lagom rosa i kärnan. Obs. Låt ribsen vila i ca 15 minuter innan de skärs upp.

Hamburgare med chili & basilika

Ingredienser 4 portioner: 
650-700 g köttfärs (högrev)
1 röd paprika, urkärnad och finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 små chilifrukter, urkärnade och finhackade
1 msk hackad färsk basilika
1/2 tsk malen spiskummin
Salt och peppar
Färska basilikakvistar till garnering
Hamburgerbröd till servering
Dressing, sallad, skivade tomater, ketchup och ev. rå lök.


Så gör du: Lägg köttfärsen, paprika, vitlök, chili, hackad basilika och spiskummin i en skål och blanda ordentligt. Krydda med salt och peppar. Tillsätt ev. lite vatten. Forma färsen med händerna till hamburgare. Tänd grillen. Grilla hamburgarna i 5-8 minuter per sida, eller tills de är genomstekta. Garnera med basilkakvistar och servera i hamburgerbröd med tillbehör.

Helgrillad fläskytterfilé

Ingredienser: 
Fläskytterfilé
0,5 dl olivolja
1 msk tomatpuré
1 msk stark senap
1 finhackad röd chili
1 msk soya
Salt efter smak
Svartpeppar efter smak
2 pressade vitöksklyftor
Finhackad färsk rosmarin


Så gör du: Rör ihop olivolja, tomatpuré, senap, soya, chili, vitlök, rosmarin, salt och peppar till en marinad, gnid in fläskytterfilén och lägg den i en platspåse ett par timmar innan grillning. Grilla sedan filén runt om på hyfsat stark värme så den får fin färg, kör sedan båda sidorna på svagare värme ca 15 min / sida (lite beroende på filéns tjocklek). Servera med kall sås, sallad och potatisklyftor alt. bakad potatis.


Kyckling

Fylld kycklingfilé med bacon och mozzarella

Ingredienser 4 portioner: 
4 st kycklingfiléer
Soltorkade tomater
1 mozzarellaost
Färsk basilika
1-2 paket bacon
Olivolja
Couscous
1 rödlök
Persilja
Salt och svartpeppar
1 st morot
2 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta


Så gör du:
 Dela kycklingfilén och stoppa in de soltorkade tomaterna, bitar av mozzarella, varva med basilika och salt och svartpeppar. Linda sedan ett par baconskivor runt kycklingen. Lägg på grillen till köttet är klart. Servera med couscous som du kokar enligt anvisningarna på paketet. Tillsätt därefter rödlök i strimlor. Massor med färsk eller fryst persilja och kanske några soltorkade tomater. Ringla därefter lite olivolja över couscousen. Till sist så rör vi ihop en morotstzaziki 4 port:
2 dl turkisk yoghurt.
1 st riven morot.
1 st vitlöksklyfta.
Salt, peppar.
Rör ihop och låt stå en stund i kylen.
 

Kycklingburgare med grillad ananas & limeaioli

Ingredienser: 
1 1/2 tsk salt
2 krm grovmald svartpeppar
3 msk sweet chilisås (till pensling)
2 msk riven färsk ingefära
1/2 dl sweet chilisås
1 hel ananas
6 hamburgerbröd 
2 vitlöksklyftor
3 äggulor
1 tsk dijonsenap
1 1/2 dl olivolja
1/2 krm cayennepeppar
1 lime 
Flingsalt & svartpeppar
800 g kycklingfärs 
Aluminumfolie


Så gör du: 
Lägg kycklingfärsen i en bunke, arbeta in saltet tills färsen blir fast. Tillsätt peppar, sweet chilisås och ingefära. Forma 6 burgare och lägg dem på ett oljat ark grillfolie. Grilla burgarna över medelvärme ca 4 minuter på varje sida eller tills innertemperaturen är 70°C. Pensla med sweet chili på båda sidor mot slutet. Skala, dela och skär ut rotstocken på ananasen, skär den i 12 klyftor som du grillar. Grilla bröden tills de får en fin färg. Limeaioli: Skala och finhacka vitlöken. Lägg vitlök, äggulor och senap i en skål. Vispa i raps & olivoljan i en tunn stråle lite i taget så såsen tjocknar (droppvis med olja i början tills det börjar tjockna). Smaka av med cayenne, rivet skal och pressad saft av lime, salt och peppar. Servera kycklingburgaren i bröd med sallad, grillad ananas och limeaioli.

Örtmarinerade kycklingspett

Ingredienser: 
4 st kycklingfiléer 
Marinad:
1 dl färsk basilika
1 dl bladpersilja
1 msk citronsaft
2 st vitlöksklyftor
1 tsk citronskal
0,5 dl olivolja


Så gör du:
 Mixa alla ingredienserna till en slät marinad i en matberedare eller i en mixer. Häll upp marinaden i ett djupt ugnsfast fat. Dela varje kycklingfilé i tre bitar på längden. Trä upp kycklingen på blötlagda trägrillspett och lägg ner i marinaden. Den här rätten går med fördel att förbereda en dag i förväg och förvara i kylskåpet så att köttet hinner marineras ordentligt. Grilla sedan spetten tills köttet är klart och servera med dina favorit tillbehör. Exempelvis en ljummen potatissallad av färskpotatis, tomat, groddar, oliver, ruccola och fetaost. Kycklingspetten kan serveras både varma och kalla som plockmat eller som en rätt i en buffé.



Efterrätt

Grillad ananas

Ingredienser: 
1 hel ananas
75 g mandelmassa 
Flytande honung
1/2 dl kokosflingor
Vaniljglass 


Gör så här: Skär en ananas i 8 skivor. Ta bort skalet och stocken i mitten. Lägg samman ananasskivorna 2 och 2 med riven mandelmassa mellan. Fördela honung på ananasen och strö på kokos. Grilla på eftervärmen ca 5 min. Passa så att de ej bränns vid. Servera med vaniljglass.

Bakade persikor och jordgubbar med marshmallows

Ingredienser 4 portioner: 
4 st färska persikor
2 dl färska jordgubbar
2 msk smör
2 msk vit sirap
2 msk vitt vin (kan uteslutas)
2 dl små mascarpone
1 msk florsocker
Marshmallows


Gör så här: Halvera persikorna och ta bort kärnorna samt snoppa jordgubbarna. Smöra botten av en folieform och lägg i frukten tätt. Ringla över sirap och vin och klicka ut resterande smör. Toppa med marshmallows och ställ folieformen på eftervärme tills frukten har mjuknat. Rör ihop mascarpone och florsocker och servera till den varma frukten.

Exotic fruit Barbeque

Ingredienser: 
Färsk ananas
Färska jordgubbar
Färska hallon
Röda vinbär
Banan
Mjölkchoklad
Vaniljglass
Aluminumfolie


Gör så här: Skär frukten i bitar och lägg i aluminumfolie. Man kan göra ett foliepaket till varje person eller ett stort. Släng i mjölkchoklad i fruktblandningen stäng foliepaketet och lägg på grillen, låt det gotta till sig och låt chokladen smälta, toppa den varma frukten med en stor kula vaniljglass och bara njut!


Pizzadeg och tomatsås (ca 6 pizzor)

Ingredienser pizzadeg:

  • 6 dl ljummet vatten 
  • 20 gram jäst 
  • 2 tsk salt 
  • 1-2 tsk socker 
  • 2 msk rapsolja 
  • 2 msk olivolja 
  • 0.9 – 1 kg vetemjöl (1 dl durumvete att baka ut pizzan med) 
  • Kalljäses i minst 8 timmar (helst 1-2 dygn)

Gör så här: 1: Smula jästen i en bunke, häll över ljummet vatten och rör runt tills jästen lösts upp. 2: Tillsätt salt, socker, olja och rör samman ingredienserna. 3: Tillsätt sedan successivt vetemjölet.Lägg ner degen i köksassistenten med degkrok i 15 minuter. 4: När pizzadegen har fått en fast och fin form, lägg den i en stor skål och pensla på olivolja. 5: Täck över skålen med plastfolie och ställ in den i kylen. Låt degen kalljäsa i minst 8 timmar (helst 1-2 dygn. Titta till degen emellanåt så den inte jäst upp för mycket. Ta i så fall ut den och knåda ur luften ur degen för att sedan lägga tillbaka den i kylen. 6: Tre timmar innan utbakning, ta upp degen och dela den i sex delar. 7: Lägg ut delarna på en plåt penslad med olivolja och täck över plåten med plastfolie. 8: Använd gärna durumvete vid utbakning för mindre risk att pizzan fastnar på pizzaspaden.

Ingredienser Tomatsås:

  • 400 gram ekologiska krossade tomater 
  • ½-1 msk rapsolja 
  • ½-1 msk torkad oregano 
  • 1 stor vitlöksklyfta 
  • 1 nypa socker salt och svartpeppar efter smak

Gör så här: Häll ner alla ingredienser i en cylinder, mixa slätt med stavmixer och ställ in i kylskåpet fram till användning.


Förslag på pizzatoppings

Det som är så bra med hemmagjord pizza är att du kan välja precis de pålägg som du vill ha. Här är några förslag på vad du kan placera på pizzan:

  • Paprika, tomat, körsbärstomater, salami, prickig korv, pepperoni-korv, ananas, skinka, färska eller inlagda champinjoner, kronärtskocka, bacon, stekt köttfärs, kycklingkött, stekt skivad fläskfilé eller stekt kebabkött. 

Ladda ner Sandras recept här
Vill du se fler tips, tester och köpguider? Gå med i Klubbhyllan och ta del av våra Experter! Bli medlem i Klubbhyllan


netonnet grillmetoder
netonnet grilltider
netonnet grillrengöring


Lär dig mer och hitta rätt prylar

kolgrill
gasolgrill
elgrill
grillskola, välj rätt grill
grilltillbehör