Lär dig mer om Smarta Hem

  • Uppdaterad: 8 april 2020

Är du på jakt efter att utveckla ditt befintliga smarta hem eller är du i startgroparna som nyfiken nybörjare? Du kan andas ut och känna dig trygg i att det inte behöver vara så komplicerat som man kan tro. Här hittar du lite inspiration till vad du kan behöva för att komma igång och kan ta del av smarta lösningar på simpla men ofta tidskrävande problem. Gör din vardag både mycket enklare och trevligare tack vare praktiska lösningar med hemautomatisering.


Vad innebär "Smarta hem"?

Vad innebär "Smarta hem"?

Genom olika kontrollenheter kan du exempelvis tända och släcka lampor hemma eller på distans genom en mobilapp. Du kan även schemalägga till valfri tid på dygnet eller välja mellan olika färger och temperatur i dina ljuskällor. Få pushnotifikationer var du än är när någon ringer på din dörr, eller när din kamera känner av rörelser och du i realtid kan se vad som händer direkt i din smartphone.

Vad betyder IoT (Internet of Things)?

Vad betyder IoT (Internet of Things)?

I grund och botten av IoT (Internet of Things) krävs det i de allra flesta fall att det finns trådlöst nätverk genom Wi-Fi i ditt hem för att få olika uppkopplade enheter att kunna kommunicera. Här öppnas det upp möjligheter att allt ifrån kunna kontrollera till att automatisera och även övervaka hemmet.

Vilket system passar mig och mina behov?

Vilket system passar mig och mina behov?

I dagsläget finns det olika system lite beroende på vilket behov du har, men möjligheterna till utveckling på sikt är nästintill oändliga. Hantera allt genom lättöverskådliga mobilapplikationer eller varför inte styra allt med rösten genom exempelvis din digitala röstassistent Google Assistant.


Styrning av det mesta och smarta sensorer

Börja med styrning och automatisering

Olika typer av system och kontrollenheter har olika typer av funktioner och olika syften. Vissa låter dig styra över just ljuskällorna som skruvas i lampsocklarna och andra kan ge dig kontroll över själva armaturen då du styr över en mottagare mellan exempelvis lampsladden och vägguttaget. Men det finns även en kontrollenhet som kan styra över de flesta system så du kan ha allt samlat i ett lättöverskådligt gränssnitt. 

Läs mer om styrning och smarta sensorer
Smarta röstassistenter och högtalare gör tillvaron enklare

Smarta röstassistenter och högtalare gör tillvaron enklare

Smarta högtalare som exempelvis Google Home och Amazon Echo är båda högtalare som har inbyggd röstassistent och liknande funktioner. Största skillnaden mellan dem är just själva röstassistenten där Amazon Echo använder sig av Alexa och fler och fler högtalare från olika tillverkare likt Google Home använder sig av Google Assistant.

Läs mer om smarta röstassistenter och högtalare
Kameror för inspelning och övervakning av hem och tillgångar

Kameror för inspelning och övervakning av hem och tillgångar

Vill du ha full koll på ditt hem även när du inte är där kan du komplettera ditt smarta hem med övervakningskameror. Det finns allt ifrån kameror som låter dig se vad som händer direktsänt, få tvåvägskommunikation samt helt trådlösa, vädertäta och uppladdningsbara kameror med inspelning i tillhörande basstation.

Läs mer om kameror för inspelning och övervakning
Koppla upp prylarna i ditt smarta hem - tänk på det här

Koppla upp prylarna i ditt smarta hem - tänk på det här

När man talar om att skapa ett nätverk för prylarna i det smarta hemmet är Wi-Fi nyckelordet för att dina olika enheter skall kunna kommunicera. Det finns olika varianter av produkter till ett hemnätverk med allt från routrar till Mesh-nätverk. Se till så du får ett både stabilt och pålitligt nätverk som du alltid vet håller sig uppkopplat för bästa effekt.

Läs mer om nätverk för ditt smarta hem
Sammankoppla tjänster med IFTTT

Sammankoppla tjänster med IFTTT

IFTTT (If this, then that) är en gratis app där du kan hitta oändligt med inspiration och färdiga lösningar från vad andra användare delat med sig av för olika scenarion som hjälper dig att få unika kontroller över dina enheter. Det är kompatibelt med både Android- och iOS-enheter och du kan ta del av inspirerande funktioner som gör din vardag så mycket enklare.

Läs mer om IFTTT
Säkerhetsrisker med det smarta hemmet och hur du kan skydda dig

Säkerhetsrisker med det smarta hemmet och hur du kan skydda dig

Vad kan du göra för att undvika eller i alla fall minska risken för digitala intrång där du själv kan bli drabbad eller där din utrustning används för att attackera andra? Det första du bör göra är att välja produkter som är utvecklade med säkerheten i centrum vilket du kan lita på att du alltid kan hitta hos oss.

Läs mer om säkerhetsrisker med det smarta hemmet

1. Gör en analys av ditt behov innan du väljer ett system som passar dig bäst.
2. Tänk på att du inte måste byta alla lampor och kontakter samtidigt. Börja med ett startpaket och bygg successivt ut ditt smarta hem. 
3. Är du ute efter en mångsidig lösning så är det inte fel att börja med en kontrollenhet som Athom Homey som kan styra det mesta.
4. Säkerställ så ditt system är kompatibelt med röststyrning direkt så du slipper byta i framtiden.
5. Olika sensorer kan ge dig notifikationer i din mobil som du kan kontrollera om du har en uppkopplad övervakningskamera.
6. Har du olika system och kontrollenheter kan du sammanfläta dem med hjälp av IFTTT (If This, Then That) 


Var den här sidan intressant för dig?

Ja
Nej