Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse och för att anpassa reklambudskap. Vi säljer inte din information. Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke. Genom att klicka på Jag accepterar godkänner du cookies.

Bra att veta om kaffebryggare

Kaffebryggare

Den elektriska kaffebryggaren blev en storsäljare på 1970-talet, men den allra första kaffebryggaren konstruerades redan i slutet av 1700-talet och då skilde man kaffesumpen från själva kaffedrycken genom att man lade den i en tygpåse. Den vanligaste sortens bryggare som finns idag är den så kallade filterbryggaren. I en sådan brygger du kaffet med droppmetoden, som innebär att varmt vatten droppvis rinner över malet kaffe som ligger i ett filter. Inne i själva kaffebryggaren stiger det heta vattnet uppåt i ett rör som slutar ovanför filterhållaren fylld med kaffepulver. När vattnet har runnit klart igenom systemet och ned i kaffekannan behåller kaffet värmen tack vare värmeelementet som kannan står på. Delarna i en kaffebryggare är kanna, vattenbehållare, filterhållare, värmeplatta, element, vattenstigningsrör, termostat och strömbrytare.

Se vårt utbud av Kaffebryggare


Filter
Kaffefilter finns i två olika standardbeteckningar för olika filterstorlekar och används av olika tillverkare. Den ena beteckningen är 1x4, 1x6 och större. Den andra är hundraserien (101, 102 osv) och där står de högre siffrorna för större filter. Skillnaden mellan de båda är vinkeln för filtret. De olika storlekarna och vinklarna kräver alltså olika filterhållare för att bryggningen ska kunna ske på korrekt sätt och inte rinna över. Var noga med att läsa om vilket filter just Din bryggare använder.
Se vårt utbud av Kaffefilter och Tillbehör

Rengöring
Om man har hårt vatten (kalk i vattnet) får t ex glas en trist grå beläggning som är svår att få bort. Detta är kalkpartiklar som stannar kvar när vattnet avdunstat och detta sker även i en kaffebryggare. När vattnet rinner igenom systemet fastnar de små kalkpartiklarna på insidan av rören och det bildas en beläggning. Om beläggningarna blir så tjocka att vattnet inte kan rinna igenom bör man kalka av bryggaren. Gör det med jämna mellanrum så bryggaren inte får totalstopp, för då kan det vara mycket svårt att få bort beläggningen. Rengöring och avkalkning av kaffebryggaren ger ju dessutom ett mycket godare kaffe! Enklast avkalkar du din bryggare genom att köra igenom ett avkalkningsmedel ett par varv i bryggningen och sedan sköljer du systemet flera gånger med rent vatten.

Kaffe
Kaffe är en färskvara. En öppnad behållare av malt kaffe håller i cirka 1-2 veckor, medan hela bönor har en hållbarhet på cirka 1-2 månader. Ett tips är att hålla kaffet mörkt, svalt och torrt, och att temperaturen ligger runt 15 ° C. Bästa kaffesmak får om du förvarar kaffebönorna i frysen, och maler dem precis innan. Storlek på ett kaffemått är ca. 15 ml, och motsvarar ungefär en matsked.

Kaffekvarn
En Kaffekvarn maler snabbt och effektivt kaffebönor till brygg- eller kokmalet kaffe.

Perkolator
En perkolator är lika enkel att använda som en vanlig bryggare, och du behöver inga filter. Perkolatorn består av två delar: I underdelen häller du på vattnet och i överdelen kaffet. När du slagit på bryggaren värms vattnet upp till ånga som passerar kaffet i överdelen. Perkolatorer rengörs på samma sätt som andra kaffebryggare.

Perkolatorn ser nästan ut som en termos och består av en behållare som vatten kokas upp i och i den andra delen ligger malet kaffe. Vattnet strömmar via ett rör runt i perkolatorn och genom kaffepulvret. På det viset får du ett kaffe kan liknas vid filterbryggning. Perkolator kallas även för vakuumbryggare eller cirkulationsperkolator. En mycket vanlig felsägning är perkulator.