Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse och för att anpassa reklambudskap. Vi säljer inte din information. Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke. Genom att klicka på Jag accepterar godkänner du cookies.

Kamerastativ

En ställning med ben som används för att hålla uppe din kamera kallas för kamerastativ. Kamerastativets uppgift är att hålla kameran i rätt position, hålla den stabil och försvåra vibrationer.

Det finns många olika varianter av kamerastativ några exempel på dessa är: ministativ, monostativ, enbensstativ osv. Det beror helt på i vilket sammanhang som man tänkt att använda stativet. Vissa stativ är till för att föra kameran i mjuka panoreringar. Andra kamerastativ är till för att kunna tiltas uppåt och neråt.

Många använder även stativ för att ta en väldigt "lång" bild. Det vill säga att slutaren är öppen under en längre tid. Detta ger en väldigt häftig effekt, och det kräver att kameran själv är helt stilla. Minsta vibration gör att bilden blir suddig och förstörd. 
Stativ är också att föredra om din kameras bildstabilisator inte lever upp till dina förväntningar.

Olika sorters kamerastativ:

Kamerastativ
Stativ digitalkamera
Stativ videokamera
Stativ mini
Stativ mono