Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer

Objektiv

Objektivet är ett integrerat system som innehåller ett eller flera linselement. Den optiska delen som sitter längst fram på kameran. På en systemkamera till skillnad från en kompaktkamera är objektivet utbytbart.

Vilket objektiv som är bäst att använda beror på under vilket användningsområde som objektivet skall användas. Det finns hundratals olika objektiv att välja mellan, med en mängd olika tekniska specifikation och begrepp som kan vara svåra att förstå.
Vi skall nedan försöka reda ut alla begreppen på ett enkelt sätt för både nybörjaren och den mer erfarne fotografen.

 

Innehåll

 

Vilka objektiv passar min kamera?
Vilket objektiv skall jag välja?
Makro, tele och vidvinkel
Kan jag använda gamla objektiv?
Filter
Bildstabilisering
Kromatisk aberration

 

Vilka objektiv passar min kamera?

Man kan önska att det var så enkelt att alla, exempelvis Canon-objektiv passade alla Canon-kameror, men riktigt så enkelt är det inte. Det första du skall kontrollera med din kamera är vilket typ av sensor den använder. Vill du ha mer information om bildsensorer klicka här.
 

Alla objektiv som är anpassade för en fullformatssensor (35mm) passar till din systemkamera oavsett vilken kameramodell du har, du behöver då bara kontrollera att du köper ett objektiv som är anpassat till ditt kameramärke.
Ett undantag är kompakta systemkameror som har en annan fattning.

 

Objektiv som däremot är utvecklade speciellt för kameror med mindre sensor och fattning passar endast dessa kameror. Dessa objektiv kan inte användas på en kamera med fullformatssensor. Det finns undantagsfall där det går att använda dessa objektiv med en fullformatskamera men det är med varierande resultat beroende på kameramärke. Den mindre sensorstorlek kallas ibland för APS-C.

Den mindre fattningen kallas för olika beroende kameramärke.

Nikon= Nikon 1

Sony= NEX

Panasonic= Micro 4/3

Olympus= Micro 4/3

På tavlan nedan kan du se de olika kameramärkenas specifikation för fullformat, APS-C samt kompakta systemkameror.

Kamerasensor
Upp

Vilket objektiv skall jag välja?

För att kunna välja ett objektiv som passar dig bra så kan det vara en bra idé att fundera på vilken av bilder du brukar ta eller vilken typ av bilder som du vill ta. Om du är osäker kan det vara bra att börja med ett enklare ”standardobjektiv” av den typ som följer med i många kamerapaket. En vanlig brännvidd på dessa objektiv är 18-55mm, du får då ett objektiv som fungerar både som makro (närbilder) och med zoom för att ta bilder på längre avstånd. Läs mer om de olika objektivens huvudtyper nedan.
Upp

Makro, tele och vidvinkel

Makroobjektiv användas främst för närbilder, extrema närbilder men fungerar även bra för porträttfotografering. Med sin höga förstoringsgrad går det att få fram detaljer som annars inte går att se med ögat. Perfekt för dig som vill fotografera växter, blommor eller insekter. På grund av det korta avståndet till motivet går det även att få ett extremt kort skärpedjup som ger en väldigt behaglig effekt i bilden. De delar som då ligger bakom och framför fokuspunkten blir suddigt.

Objektiv med längre brännvidd kallas teleobjektiv och används med fördel för den som vill fotografera exempelvis djur, t.ex. fåglar där det är svårt att komma tillräckligt nära motivet. Ju längre brännvidd desto mindre del av motivet kommer med på bilden. Detta gör att teleobjektiv är bra för att förstora avlägsna objekt. Används även mycket vid sportfotografering.

Ett vidvinkelobjektiv är objektiv med korta brännvidder och används ofta vid landskapsfotografering och för fotografering av arkitektur. Vidvinkelobjektiv med extremt korta brännvidder kallas I vardagligt tal för ”fisheye” och motivet får samma effekt som när man tittar i en julgranskula.
Upp 

  

Kan jag använda gamla objektiv?

Canon introducerade sin nuvarande objektivfattning EF 1987 och dessa objektiv är fullt kompatibla med dagens kameror. Den tidigare objektivfattningen heter FD och kan användas på nyare kameror med en adapter, detta kommer dock ge en begränsad funktionalitet.

Nikons objektivfattning F introducerades 1959 och ser i stort sett likadan ut idag. Äldre objektiv passar men många äldre objektiv har naturligtvis inte samma funktionalitet som de nyare och I vissa fall måste kameran användas helt manuellt. Nikons tidigare system för autofokus fungerade mekanisk och autofokusmotorn fanns på kameran. Numera är autofokusmotorn placerad direkt i objektiven. Vissa av Nikons senare kameramodeller saknar autofokusmotor i kamerahuset och med vissa äldre objektiv fungerar därför inte autofokus.

Olympus lanserade för några år sedan sin 4:3 objektivfattning speciellt utvecklad för digitala systemkameror. Lite senare utvecklades även micro 4:3 för att få ner storleken på kamerorna. Objektiv med 4:3 är inte kompatibel med kamerahus med objektivfattningen micro 4:3, samma sak gäller för den omvända ordningen.

Sony köpte upp Minoltas system och objektivfattning 2006 och använder numera denna teknik till sina systemkameror. Mer eller mindre alla av Minoltas gamla Dynax-kompatibla objektiv passar till Sonys systemkameror.
Upp

Filter

Den absolut billigaste investeringen till dina objektiv är att använda filter på dessa. Du slipper då repor på objektivet som istället hamnar på det betydligt billigare filtret.

Det finns en mängd olika filter att välja mellan:

Polarisationsfilter: Används vid all slags färgfotografering och ger en bättre briljans och kontrast. Vid svartvit fotografering ger det samma effekt som med ett gulfilter. Speciella egenskaper är att du kan styra blåheten på himlen. Du kan ta bort reflexer från blanka ytor och filtret renar färgerna i en bild samt att du får större färgmättnad.

Gråfilter (ND filter ifrån engelskans Neutral Density): används för att minska ljusstyrkan utan att påverka färg. Det är ett alternativt sätt att styra exponering. Genom att t.ex. använda ett gråfilter som tar bort 75% av ljuset (densitet 0.6 eller ND4) eller får du 4 gånger längre exponeringstid utan att ändra bländare eller ISO. Detta kan vara bra om du vill kunna få rörelseoskärpa och kort skärpedjup samtidigt.

UV-filter: När du använder UV-filter på din optik tar den inte bara bort ultraviolett strålning som förbättrar bildkvalitén utan skyddar även din optik från repor, stötar, smuts och förhindrar slitage på yttre linselementet. UV-filtret har en helt neutral färgton.

Skylight: Använd detta filter för att ta bort det blåstick som ofta uppkommer vid färgfotografering utomhus. Detta problem uppstår ofta i skuggiga områden vid fint väder. Eftersom filtret tar bort det ljus som inverkar på det grönkänsliga skiktet på filmen så resulterar det i en klar färgåtergivning samt renare hudtoner då närliggande objekt skuggas.

Närbildslins: En närbildslins fungerar som ett förstoringsglas, som man skruvar i filtergängan på objektivet. Fördelen med en närbildslins jämfört med en mellanring är att närbildslinsen inte stjäl ljusstyrka, samt att en mellanring i regel är mycket dyrare.
Närbildslinser är mycket användbara för att förkorta närgränsen och skärpedjupet vilket kan ge väldigt uttrycksfulla makrobilder, att ha en närbildslins till din vanliga standardzoom gör att du enkelt kan göra om det till ett makroobjektiv när du vill ta en närbild.
Upp

Bildstabilisering

Få tekniska innovationer inom kamerateknik har underlättat så mycket och förbättrat kvalitén såsom bildstabilisering. Fördelen med bildstabilisering är att små skakningar från t.ex. händerna som håller kameran vanligtvis skulle göra bilden oskarp, med bildstabiliseringen kompenseras detta och bilden blir skarp.
IS, VR och OS är namn på samma bildstabiliseringsteknik i objektiv från Canon, Nikon och Sigma.

Det finns två olika lösningar. De båda teknikerna bygger på samma princip där gyrosensorer uppfattar skakningar i höjd- och sidled och balanserar upp dessa. Antingen placeras tekniken i kamerahuset vilket görs genom att mekaniskt ”hänga upp” CCD-chippet. Denna lösning använder t.ex. Olympus, Pentax och Sony sig av. Fördelen med denna teknik är att man alltid har stabiliseringstekniken tillgänglig oavsett vilket objektiv som används. Nackdelen är att man inte får någon stabiliserad sökarbild och tekniken är inte till 100 % anpassad för varje enskilt objektiv.
Enligt tester fungerar denna teknik sämre på kraftiga teleobjektiv jämfört med det andra bildstabiliseringsalternativet, de som är inbyggda i objektiven. Denna teknik använder sig Canon, Nikon och Sigma sig av.

De lite mer påkostade och avancerade objektiven, ofta med kraftigt tele, har en stabilisator med 2 olika ”på-lägen”. Ett läge där stabilisatorn är på i både horisontal- och vertikalled, samt ett där stabilisatorn endast är på i vertikalled. Detta är nödvändigt om s.k. panorering skall kunna fungera och beror på att stabiliseringen ger en ”släpeffekt” om den är aktiverad och att kameran känns ”slö”. Rent praktiskt ger den optikstyrda bildstabiliseringstekniken möjligheten till minst 4 stegs längre exponeringstider än vad som är ”normalt”. Det är helt enkelt som att ha ett inbyggt stativ i objektivet. Sammanfattningsvis kan man säga att tekniken med stabilisatorn i objektivet ger det mest optimala resultatet. Detta med anledningen att varje stabilisator är maximalt anpassad till respektive objektiv.
Upp

Kromatisk aberration

Detta är en färgförskjutning som oftast sker när ett objektiv med stort zoomomfång används. Det är ett optiskt fel som förekommer mer eller mindre i objektiv med större zoomomfång pga. att det är teknisk svårare att bygga dessa objektiv. Det är enklast att upptäcka kromatisk aberration i kontrastrika delar av en bild. Anledningen till att dessa avvikelser sker är pga. att olika typer av ljus har olika våglängder och bryts annorlunda i en optisk lins.
Upp