Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse och för att anpassa reklambudskap. Vi säljer inte din information. Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke. Genom att klicka på Jag accepterar godkänner du cookies.

Gör det enkelt för dig!Trådlös Router

Det bästa valet är att köpa en trådlös router. Det finns ingen anledning att köpa en router som inte klarar trådlös överföring till datorn. Dock ska du köpa en trådlös router som har LAN-portar om du vill ha säkrare överföring vid t.ex. spel eller strömning.
 

Nätverkskort i din dator

För att kunna ta del av nätverket från din router krävs ett nätverkskort i datorn, antingen trådlöst USB-nätverkskort eller inbyggt nätverkskort (Fast eller trådlöst). I nästan alla nya datorer är det inbyggt men för att vara säker så kolla upp det innan köpet.
 

Tänk på nätverkstandarden

För bästa prestanda ska du välja samma nätverkstandard på routern och nätverkskortet. Tekniken är bakåtkompatibel så även de lite äldre nätverkskorten fungerar på en nyare router. Däremot uppnår du bara den hastigheten som är lägst.
 

Vilken standard ska jag ha?

AC-standarden är den senaste och bästa tekniken just nu. Den har hög överföringshastighet och bra räckvidd. Tänk på att kolla upp ditt nätverskort i datorn för att få optimal prestanda.
 

Dual-Band

Väljer du en router med Dual-Band så ger den dig mer möjligheter i hemmet eller kontoret. Dina WiFi-produkter kan använda sig av olika band för att fördela bredbandsuppkopplingen på ett bra sätt. 2,4GHz-bandet är den vanligaste frekvensen enheter använder sig av medans 5GHz är mer störningsfritt och klarar av mer överlappningar. För att använda 5GHz-bandet så måste nätverkskortet stödja det.
 

Välj med USB-ingång

Fördelen med att ha USB-ingång i en router är att du enkelt kan koppla din externa hårddisk eller skrivare till nätverket. På så sätt kan alla enheter som är ansluta till nätverket ta del av filer och även skriva ut dokument eller foton från skrivaren.
 

Räckvidd på en router

Antalet antenner på routrar varierar väldigt mycket, ju fler antenner desto bättre räckvidd får du. Det finns även de routrar som har inbyggda antenner och är mer designformade men ger i regel sämre räckvidd. Fördelen med att ha externa antenner är att du kan rikta de mot punkter där du får dålig signal.
 

Säkerheten är viktig

Minska intrång i ditt nätverk genom att sätta ett lösenord på ditt nätverk. Tänk på att köpa en router som har möjlighet till detta. Det finns olika typer av krypteringsmetoder och de vanligaste är WEP, WPA och WPA2. WPA och WPA2 är nyare och bättre än WEP, men WEP-kryptering finns fortfarande kvar då många accespunkter inte stöder något annat.
 

Router med inbyggt modem

För att göra det så enkelt som möjligt så kan man välja att köpa router med inbyggt modem. Då får man allting samlat på en och samma plats. Innan du köper detta så kolla upp med din bredbandsleverantör om modemet är kompatibelt.
 

Koppla hemtelefonen till routern

Om du köper en router med stöd för voip (Voice over IP) så kan du koppla din telefon till routern istället för tele-jacket. På så sätt kan du ringa via din router. För att utnyttja detta så måste du teckna abonnemang hos en IP-telefonoperatör.

Våra kategorier inom nätverk
Router
Modem
Switch
Nätverkskort
3G/4G-router och modem
PowerLine
Accesspunkt/Repeater
Nätverkskameror/Repeater
NAS