Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse och för att anpassa reklambudskap. Vi säljer inte din information. Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke. Genom att klicka på Jag accepterar godkänner du cookies.

Bra att veta om strykjärn

Vikten och greppet är det viktigaste att tänka på när du ska köpa nytt strykjärn. Orkar du lyfta järnet många gånger, och hur är det att hålla i? Tänk på att ångstrykjärnet är tomt på vatten när du provar.
Det finns fyra huvudtyper av strykjärn: strykjärn med eller utan ånga, strykstation och resestrykjärn.

Traditionellt strykjärn
Är relativt lätt att lyfta. Eftersom järnet är lätt kan du behöva trycka lite extra när du stryker. Tvätten behöver oftast stänkas.

Ångstrykjärn
Gör strykningen lättare, eftersom du slipper stänka tvätten. Ju mer ånga järnet avger desto bättre stryk resultat. Ångfunktionen kan även användas när ångstrykjärnet hålls upprätt. Detta är praktiskt om du vill få bort märken eller veck från upphängda kläder, gardiner, etc.

Strykstation
Tack vare att vattnet inte lagras i strykjärnet utan i en fristående vattentank blir järnet lättare att lyfta. Vattentankens stora volym gör att du inte behöver fylla den så ofta. Strykstation är ett bra alternativ för dig som stryker mycket.

Resestrykjärn
Reser du mycket kan ett hopfällbart strykjärn vara praktiskt. De flesta klarar både 240 och 120 V. Vissa har ångfunktion.

Sprayfunktion
Sprayfunktionen används för att fukta torrt tyg och icke önskvärda veck. Tryck ned sprayknappen helt varpå vattenpartiklar sprids ut över tyget för lättare strykning och bättre resultat.

Ångpuff
Ju högre ångpuff desto enklare är det att ta bort envisa veck.

Avkalkning
Vattnet till ångstrykjärnet innehåller kalk, som ger avlagringar i vatten behållaren och på stryksulan. En del strykjärn har automatisk avkalkning så att du slipper göra avkalkningen själv.

Stryksulan
Håll sulan så ren som möjligt med tanke på glidet. En stryksula av keramiskt, belagt eller härdat material är tåligare mot repor än aluminium, som dock är billigare.

Säkerhet
En del strykjärn har automatisk avstängning om det inte arbetar på en stund. Att strykjärnet står stadigt på högkant är viktigt så att det inte välter så lätt.


Strykjärn
Tillbehör klädvård