Gamingmusmattor


Så väljer du hemmets viktigaste matta

En komplett setup för en gamer innehåller en hel del prylar. En av grejerna som kanske inte är det första du tänker på, men som är en otroligt viktig detalj är musmattan. Många spel och dess sekvenser avgörs på sekunder om inte hundradelar. Det vet nog alla som har några speltimmar i sig, vare sig det handlar om FPS, MOBA eller annat. Och i det avseendet kan skillnaden mellan rätt och fel musmatta vara skillnaden mellan misslyckande och inte. Därför kommer jag gå igenom de viktigaste sakerna att tänka på när du väljer musmatta. 

Material

De två vanligaste materialen är tyg och plast, och båda har sina för- och nackdelar. Plast glider bättre vilket är bra om du som mig trycker ner musen när du spelar, håller musen hårt och vill kunna göra dom blixtsnabba rörelserna. De är även extremt enkla att rengöra vilket är en fördel om du vet att du brukar spilla nån läsk då och då. Tyg är bäst om du om du håller musen löst och inte trycker ner den i mattan. Tyg är något segare att röra musen på vilket göra att du har mer kontroll på de små exakta rörelserna, men inte riktigt samma snabbhet som på en plastmatta.

Storlek

Tillsammans med material är det här den mest avgörande punkten. En riktigt stor musmatta är egentligen alltid att föredra då du slipper lyfta musen om du ska göra svåra manövrar, eller när du t.ex. ska göra en 180° vändning i CS. Enda nackdelen med riktigt stor musmatta är väl egentligen att den tar stor plats.

Design

Vill du ha nåt coolt tryck eller bara helt svart? Mitt tips är att tänka på vad inte kommer tröttna på. Just därför är svart också den överlägset mest populäraste designen.

Extrafunktioner

Vissa musmattor har extrafunktioner som RGB-belysning och där är det samma sak som andra gaming-prylar. Antingen gillar du det eller så tycker du kanske att det är distraherande.

Inlägget publicerades 2019-11-04


HeatoN

HeatoN
GAMINGEXPERT

HeatoN heter egentligen Emil Christensen och är Sveriges mest framgångsrike e-gamer genom tiderna. Han har drösvis med professionella VM-vinster i framför allt Counter-Strike under åren 2001-2007. Idag äger och coachar han tre egna klaner/lag. Han medverkade som första e-gamer i SVT:s Mästarnas Mästare 2017.