Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse och för att anpassa reklambudskap. Vi säljer inte din information. Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke. Genom att klicka på Jag accepterar godkänner du cookies.

2017-05-09
Niellos råd för att starta podcast

Att starta podcast är bland det roligaste jag gjort. Långsamt bygger du upp en fanbase, och du får en otroligt skön kontakt med lyssnarna. Men det är inte så enkelt som att sätta sig framför datorn och lägga ut. Du behöver rätt grejer.

Säkert har du precis som jag börjat lyssna på en del poddar som du hoppats skulle vara bra. Och sedan blivit grymt besviken på att ljudet är outhärdligt – puffljud, ekon, skrap, felställd volym, you name it. Därför är det viktigt att ha någorlunda bra gear om du startar en pod hemifrån. När du blir halvproffs så gör du podden i en studio, och där finns ju allt. Men starten kanske aldrig blir mer än just ett försök om ljudet i din pod är kasst.

Niellos råd för att starta podcast

Prylarna

Du behöver en riktig mic och bra hörlurar. Försök inte ens med det där headsetet du fick när du köpte telefonen, eller någon liten mygg-mic. Det kommer aldrig att funka.

Mikrofonen ska ha ett bra puffskydd. Då minskar risken för blåsljud. Du slipper det där pop-ljudet när du uttalar t ex hårda B:n, T:n och P:n. Och lurarna bör vara hyfsat ljudisolerade vid inspelning, så du slipper ljudläckage i studion. 

Gratis mjukvara tar dig ganska långt, gratisprogrammen hjälper dig bra på traven med redigeringen  av din podcast. Garageband följer t ex med när du köper en Mac, och kör du på Windows eller Linux är Audacity ett bra alternativ. På längre sikt kommer du nog att vilja ha ett lite mer avancerat program tror jag. Och målet är förstås att köra med en personlig tekniker i en proffsstudio!

Planering är A och O

Kom ihåg att du måste planera varje sändning supernoga. Det funkar inte så att du bara sänder. För min podcast “Känslor & sånt” förbereder Calle Nilsmo och jag oss alltid med ett rejält redaktionsmöte. Vi skriver manus och lösa idéer i ett worddokument som vi sedan renskriver. När vi väl spelar in pratar vi ofta fritt men har hela tiden manuset framför oss som en grund att falla tillbaka på. En bra pod är extremt noga planerad. I vilken ordning ska ni ta upp olika saker? Vem säger vad? Vem säger emot? Åt vilket håll är er pod nischad? Vad spelar ni för låtar? Vad är aktuellt just nu? Allt läggs i en körordning, och måste tajmas noga så att du vet att du klarar att fylla tiden, eller klara den begränsade tiden. Tänk på att försöka hitta kreativa ingångar även när du presenterar dina sponsorer. Målet måste vara att det aldrig blir tråkigt, så undvik all form av utfyllnad!


Niello

Niello
LJUD-EXPERT

Niello heter egentligen Niklas Grahn och är en svensk rapartist och poddare. Säkert har du t ex hört låtarna “Legenden” och “Över mig” (med Canto och Danny Saucedo). Eller podden “Känslor & Sånt” som Niello driver tillsammans med Calle Nilsmo.