Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse och för att anpassa reklambudskap. Vi säljer inte din information. Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke. Genom att klicka på Jag accepterar godkänner du cookies.
Dags för en mindre TV?

Dags för en liten tv?

När det är dags att köpa ny TV kretsar ofta diskussionen kring hur stor den kan vara utan att det blir plågsamt för både inredning och plånbok. För 20 år sedan var 29 tum rejält maffigt. Idag sneglar vi kanske på 65 tum. Tänk då på att tum-måttet är diagonalen av bilden, vilket innebär att 65-tummaren har mer än fyra gånger så stor bildyta (förutsatt att bägge är i widescreen).

Men i detta storleksrace finns fortfarande plats för mindre apparater. Ett uppenbart behov är sommarstugan. Du vill kanske inte att denna spartanskt inredda fritidsbostad i lantlig miljö domineras av en massiv hemmabioanläggning? OK att ungarna leker med appar i hängmattan, men de där få soldagarna ska de kanske i alla fall vara ute? Sen är det faktiskt en stor fördel om TV:n är smidig att ta med hem när semestern är över. Inbrott i sommarhus är mycket vanliga och elektronik är stöldbegärlig.

I husvagnen och båten är utrymmet än mer begränsat, och även här är en lättflyttad apparat att föredra. Flera mindre modeller är förberedda för 12v vilket gör hanteringen mycket enklare.

Men vad ska då in i TV:n? Om sommarstugan inte har bredband så kan det faktiskt vara aktuellt med fysiska medier. Visst går det att streama över mobilnätet, men tänk på att du slår i surftaket mycket fort om du kör exempelvis Netflix i HD. Kanske kan teknikhysterin få vila lite, och det kan vara en grej att plocka upp billiga DVD:er på sommarloppisen? En spelkonsol är jättebra till regniga dagar, men tänk på att många spel idag kräver uppkoppling.

Ljudet i en liten TV är i regel ganska dåligt. Hitta gärna en bra extern ljudlösning som kan dubblera som musikanläggning på sommarkvällarna. En smidig soundbar med lättplacerad subwoofer kanske är precis var kolonistugan behöver?

Inlägget publicerades 2018-02-14


Orvar Säfström

Orvar Säfström
TV-EXPERT

Orvar är journalist, programledare och filmkritiker. Han slog igenom som programledare för SVT:s Filmkrönikan och har en genuin bakgrund inom TV-spel och spelmusik. Han är både spelskribent och föreläsare, och har utsetts till Årets Spelare av Sverok för sin moderna syn på datorspel. Dessutom har Orvar varit sångare i bandet Entombed!