Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse och för att anpassa reklambudskap. Vi säljer inte din information. Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke. Genom att klicka på Jag accepterar godkänner du cookies.

Sandra gör egen pasta

Att göra egen pasta ska varken vara svårt eller ta lång tid! Se min film där jag visar hur smidigt (och gott!) det kan vara.

Grundrecept pasta

1-2 personer

• Ca 200 gram ekologiskt durumvete
• 2 ägg
• Knappt 1/2 tsk salt

1. Häll upp mjölet på ett bord eller på diskbänken. Forma en grop i mitten stor nog att rymma äggen.
2. Knäck äggen i hålet och rör samman dem med saltet och arbeta försiktigt in mjölet med en gaffel. Ta det lugnt så blir det inte kladdigt.
3. När äggen och mjölet bildat en smulig massa arbetar du den med händerna i ca 10 minuter till en smidig och ganska fast deg. Skulle den kännas smulig så blöt ena handflatan med väldigt lite vatten och knåda in det. Gör så tills degen är fast och fin. Linda in den i plastfolie och lägg åt sidan i minst 30 min men upp till 5 dagar. Då får den vila och mjölet utvecklas och absorberar vätskan.


Tagliatelle

1. Ta en golfbollsstor bit av degen, lägg resten i plast igen.
2. Börja på steg 1 eller 2 på maskinen och dra igenom den tills degen blivit jämn. Vik den en gång på längden och kör igenom den för att få jämna ytterkanter. Arbeta successivt ner till önskad tjocklek. Jag tycker att pastan inte bör vara för tunn när du gör tagliatelle, utan stanna vid näst sista steget på tjocklek innan du använder tagliatelleinsatsen.
3. Lägg sedan tagliatellen i små högar på ett mjölat bord och mjöla pastan försiktigt så den inte fastnar eller klibbar.
4. Låt gärna pastan torka över natten så den blir helt stel, så du kan få ett perfekt al dente resultat vid kokning.
5. Koka pastan i rikligt med vatten med mycket salt. Det ska smaka som en kallsup, allt annat är för lite salt! 7 gram salt till 1 liter vatten är regel.


Mascarpone och gorgonzola-fylld ravioli med päron och citron

Ca 15-20 ravioli, 2 personer

Gör 200 g pastadeg enligt grundreceptet för pasta

Fyllning:
• 0,5 dl mascarpone
• 0,5 dl gorgonzola
•  1 tsk citronzest
•  1 klyfta riven vitlök
•  1 krm färskriven svartpeppar
•  1 krm salt

Topping:
• 1 päron
•  2 msk smör
•  1 gnutta salt
•  1 msk parmesan, riven

1. Blanda fyllningens ingredienser till en jämn röra.
2. Pastadegen får gärna vara kavlad till en tjocklek motsvarande 7 eller 8 på pastamaskinen. Om du har en ravioliinsats till din maskin så använder du självklart den. Om du inte har en så går det bra att göra det manuellt: Lägg ut klickar med ca 1,5 tsk fyllning med jämna mellanrum på ett pastaark. Stryk lite vatten runt fyllningen så fäster det bättre, lägg ett lika stort pastaark ovanpå det andra och försök få ut så mycket luft som möjligt. Förslut kanterna med en raviolistansare eller ett jämnt och försiktigt tryck med fingrarna och skär ut dina ravioli.
3. Dela päronen i mindre klyftor och stek dem hastigt i smöret med en aning salt.
4. Koka pastan i rikligt med ordentligt saltat vatten tills de precis börjar flyta upp på yta.
5. Häll av vattnet, servera med päronen, lite av smöret och parmesan.


Smeg SMF01SVEU - Köksassistent

Smeg SMF01SVEU - Köksassistent


Till produkten
Smeg SMPC01 - Pastarullare & skärverktyg

Smeg SMPC01 - Pastarullare & skärverktyg


Till produkten

Inlägget publicerades 2018-09-12


Sandra Mastio

Sandra Mastio
KÖKS-EXPERT

Sandra slog igenom som vinnare av Sveriges Mästerkock 2015 i TV4. Som kock är hon (enligt juryn) en mästarinna på smaker med massor av busighet. Hennes intresse för mat vaknade ganska sent i livet när hon träffade maken Stefano, som med sin matlagning öppnade dörrarna för nya smakupplevelser.